Personal finance

Werknemer eist bonus van zijn baas, maar ontvangt een flinke boete

12 oktober 2019 15:05 Aangepast: 12 oktober 2019 15:30
De voormalig managing director vond dat hij recht had op een bonus, de rechter denkt daar andes over. Beeld © GettyImages

Een oud-werknemer die vond dat hij recht had op een bonus van 100.000 euro, stapte naar de rechtbank in Amsterdam. Dat liep slecht voor hem af. De rechter besluit namelijk dat hij zijn oud-werkgever juist moet betalen: een boete van 770.000 euro.

De oud-werknemer had namelijk nevenwerkzaamheden verricht, terwijl in zijn contract stond dat dit niet mocht, meldt AT5.

Uit het vonnis blijkt dat de man managing director was bij scheepvaartbedrijf Oceanteam (OTS) in Amsterdam. In zijn contract stonden een geheimhoudingsplicht en een verbod op nevenactiviteiten.  Als hij toch zou werken voor een ander bedrijf, stond daar eenmalige boete van 4500 euro tegenover.

Daarbovenop zou hij een 'dagboete' van 450 euro voor iedere werkdag bij een andere onderneming moeten betalen.

Bonus opgeschort

In 2016 was de werknemer een bonus beloofd, maar die werd vanwege een financiële reorganisatie opgeschort. Daar stemde hij destijds mee in. Een paar maanden later stelde zijn werkgever hem op non-actief, omdat het bedrijf vermoedde dat hij werkte voor een van de klanten.

Vervolgens besloot de managing director zijn contract op te zeggen en zijn bonus op te eisen via de rechter.

Ondertussen ging OTS door met het onderzoek. Daaruit bleek dat de man in totaal 1368 dagen voor andere bedrijven had gewerkt. De rechter oordeelt dat hij daarom geen bonus ontvangt, maar een boete krijgt. Inclusief de proces- en onderzoekskosten moet hij 770.000 euro betalen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van