Carrière

CPB-directeur Van Geest nieuwe topvrouw financiële waakhond AFM

11 oktober 2019 14:57 Aangepast: 11 oktober 2019 16:36
Van Geest was de afgelopen zes jaar de baas van het CPB. Beeld © ANP

Laura van Geest, momenteel directeur van het Centraal Planbureau, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Zij is zojuist benoemd tot vier jaar en begint op 1 februari 2020 in haar nieuwe rol.

Dat heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. 

Econoom en bestuurskundige Van Geest (57) is sinds augustus 2013 directeur van CPB. Ze trad in 1990 in dienst bij het ministerie van Financiën. Na een tussenstapje bij het Internationaal Monetair Fonds in Washington keerde ze terug op het ministerie in Den Haag. Daar bekleedde ze verschillende functies, waaronder die van thesaurier-generaal (schatkistbewaarder) en directeur-generaal Rijksbegroting. 

'Ervaren en onafhankelijk'

Hoekstra is verheugd met de benoeming van Van Geest. "Met haar jarenlange ervaring, haar onafhankelijke blik en grote deskundigheid bij het CPB en eerder bij het ministerie van Financiën is ze een aanwinst voor de AFM", aldus de minister van Financiën, die de bestuursleden van de AFM benoemt.

De AFM houdt sinds 2002 toezicht op de financiële markten en doet regelmatig onderzoek naar de werkwijze van bedrijven. Denk aan het voorkomen van marktmanipulatie op de beurs en de bestrijding van fraude, oplichting en andere misstanden bij financiële dienstverleners, beurzen en accountantskantoren. Het ministerie van Financiën keurt de begroting van de waakhond goed.

Van Geest wijst bij haar benoeming op de voortdurende veranderingen van financiële markten. "Denk aan brexit, de toenemende rol van data-analyse en de globalisering. Eerlijke en transparante financiële markten waar bedrijven en consumenten op kunnen vertrouwen, zijn geen zeker bezit. Als toezichthouder kan de AFM het verschil maken. Mooi om daaraan te mogen bijdragen als voorzitter", schrijft Van Geest in een verklaring.

Opvallende carrièreswitch

De positie van bestuursvoorzitter kwam vacant doordat de vorige voorzitter, Merel van Vroonhoven, een opvallende carrièreswitch maakte. Zij wilde na twintig jaar in raden van bestuur te hebben gewerkt in de publieke sector een 'meer concrete bijdrage' leveren en stapte in het speciaal onderwijs

Die keuze was mede ingegeven door het feit dat zij een autistische zoon heeft. Van Vroonhoven begon vorige maand aan haar opleiding tot leraar aan de pabo. Haar taken werden tijdelijk waargenomen door bestuurslid Hanzo van Beusekom.

Wie Van Geest opvolgt bij het CPB is nog niet bekend. De wervings- en selectieprocedure voor de nieuwe directeur voor het CPB wordt binnenkort gestart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van