Ga naar de inhoud
Life

Sjoemelende franchisebaas Formido moet 88.000 euro terugbetalen

Ontslagen franchisebaas Formido gaf schuld aan zijn dochter. Beeld © Formido

Jarenlang gebruikte een ontslagen directeur duizenden euro's van de franchisevereniging van bouwmarktketen Formido voor zichzelf. Hij gaf de accountant, de penningmeester en zijn dochter de schuld, maar van de rechter moet hij nu 88.000 euro terugbetalen.

Eind jaren negentig richtten de franchisenemers van bouwmarktketen Formido een stichting op, die hun belangen moest verdedigen. De belangenclub kwam onder leiding van Reind Wolthers, die als ondernemer 22 jaar een Formido-vestiging in Hoogezand heeft bestierd.

Privé-uitgaven

De franchisevoorman kreeg een invloedrijke positie binnen de organisatie, als voorzitter van het bestuur en bezoldigd directeur. Zijn dochter ging de financiële administratie verzorgen.

In 2017 werd de directeur echter op staande voet ontslagen, nadat onderzoek had uitgewezen dat hij jarenlang geld van de stichting had gebruikt voor privédoeleinden.

Inkopen bij concurrenten

Zo pinde de man, die een maandsalaris van ruim 12.000 euro genoot, contanten en deed hij volgens de belangenclub op kosten van zijn werkgever privé-betalingen in onder meer een jeanswinkel, bij de Media Markt en op campings.

Pikant is dat hij met de 'Formido-bankpas' ook bouwmaterialen kocht bij concurrenten Bauhaus en Hornbach in Groningen.

'Schuld van dochter'

Wolthers stapte destijds naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Volgens hem gebruikte hij de bankpas van zijn werkgever, omdat hij privé geen pas had. Zijn opnames en betalingen zouden worden verrekend met zijn salaris.

Dat dit niet gebeurde, zou de schuld zijn van zijn dochter die de administratie verwaarloosde. Bovendien zouden de accountant en de penningmeester, die de dochter had moeten controleren, nooit geprotesteerd hebben. Ook vond hij het ontslag op staande voet te streng, mede omdat hij daardoor geen recht had op een werkloosheidsuitkering.

Terecht ontslagen

Wolthers claimde een ontslagvergoeding van in totaal 570.000 euro, maar verloor zijn ontslagzaken. Zowel de kantonrechter als het gerechtshof vonden dat hij terecht op straat was gezet.

Het hof in Leeuwarden oordeelde dat er sprake was van een 'jarenlang, verregaande en ernstig verwijtbare nonchalance op het gebied van de financiële verantwoording' waarbij hij geld van de franchiseclub voor zichzelf had gebruikt. Volgens de rechters kan de man zich daarbij niet achter zijn dochter verschuilen.

Terugbetalen

Na het winnen van de ontslagzaken stapte de franchisevereniging naar de rechter met een financiële claim van 88.000 euro, deels als terugbetaling van de privé-uitgaven en een uitstaande lening en deels ter vergoeding van de kosten van het onderzoek.

Volgens Wolters' advocaat Jesse Nederlof is die claim veel te hoog. "Er is misschien sprake geweest van slordigheden in de uitoefening van de functie van directeur. Maar volgens ons is er slechts 3.342 euro aan privé-uitgaven niet verantwoord, in plaats van de geëiste 15.000 euro."

Ook wijst hij erop dat het totaalbedrag grotendeels bestaat uit de kosten voor het onderzoek, dat vooral gericht was op de activiteiten van de dochter van de directeur. "Het is onterecht dat die kosten, ruim 46.000 euro, volledig op hem worden verhaald."

Hoger beroep

De rechtbank in Groningen gaf de franchiseclub echter grotendeels gelijk, en kende de claim van 88.000 euro toe. Daartegenover is de werkgever de man nog 7.000 euro schuldig, door een deels onterechte verrekening op zijn salaris en zijn aanspraak op een bonus uit 2017.

Volgens Nederlof gaat de voormalige franchisebaas mogelijk in hoger beroep. "Dat heb ik hem in overweging gegeven." De franchisevereniging zelf en haar advocaat Michiel van Essen konden vandaag nog geen commentaar op de uitspraak geven.

Dit is een artikel van