Ga naar de inhoud
Carrière

Zo vind je een burgemeester voor stad in crisis

Pauline Krikke als burgemeester van Den Haag. Beeld © ANP

Den Haag is in allerijl op zoek naar twee topbestuurders, na het opstappen van Pauline Krikke als burgemeester. Er moet een nieuwe burgemeester komen, maar eerst nog een interimmer. Voor die zoektocht gelden andere eisen. "Je hebt iemand nodig die snel kan schakelen."

Na het vertrek van Krikke (VVD) is het nu aan Jaap Smit, de Commissaris van de Koning, om een waarnemend burgemeester te benoemen. Tegelijkertijd gaat hij samen met de gemeenteraad ook op zoek naar kandidaten die uiteindelijk Krikke op zullen volgen.

Zoektocht

En dat zijn twee totaal verschillende zoektochten, want een waarnemend burgemeester moet over hele andere kwaliteiten beschikken dan degene die het uiteindelijk voor vast wordt. "Het zal iemand moeten zijn die snel kan schakelen", zegt een expert uit de wereld van topbenoemingen, die niet bij naam genoemd wil worden vanwege zijn opdrachtgevers. 

Grofweg zijn interimmers onder te verdelen in twee groepen, legt Joost 't Hooft, senior consultant interim search van Ebbinge uit. "Je hebt mensen die dat al lange tijd doen, beroepsinterimmers. Maar het kunnen ook mensen zijn die tussen twee banen zitten, iets nieuws zoeken maar in de tussentijd ook best dit willen doen." 

Kort lijstje

Het moet ook iemand zijn die meteen aan de slag kan, en dan wordt het lijstje al weer korter, zeker voor een stad als Den Haag. "Die worden gepolst en dan wordt gekeken naar beschikbaarheid, want iemand moet snel kunnen starten", legt de headhunter die anoniem wil blijven uit. Jaap Smit zal ongetwijfeld zelf al wel een lijst hebben, vermoedt hij. "Dat zijn mensen die hij al kent en die interesse hebben om waarnemer te zijn."

Namen die rondgaan zijn die van oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) en oud-burgemeester van Tilburg Peter Noordanus (PvdA), melden bronnen aan de Haagse redactie van RTL Nieuws. Ook de Zwolse oud-burgemeester Henk Jan Meijer (VVD) wordt genoemd. 

Geen Haags onderonsje

De tijd dat de grote landelijke politieke partijen onderling bekonkelen wie de burgemeester voor welke stad levert, is voorbij, legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit. "Ze zullen nog wel proberen regie te houden, maar niet meer zo out in the open", vertelt hij. "In Amsterdam was het tot het laatst spannend, of Halsema - als kandidaat van de grootste partij - het zou worden of de kandidaat van de PvdA."

Omdat de gemeenteraad meebeslist, is het geen vanzelfsprekendheid dat het een kandidaat wordt van de partij met de grootste fractie. "Ze kiezen voor de beste, zoals Buma in Leeuwarden, waar de PvdA toch de grootste is", geeft Schreinemachers als voorbeeld. 

Snelle
Lees ook:
Snelle benoeming interim-burgemeester Den Haag verwacht

Bewaker van beleid

De CdK hoopt deze week een naam bekend te kunnen maken. Dat is best een realistische planning, want voor een interimmer gelden lang niet zulke uitgebreide checks als bij een burgemeestersbenoeming, vertelt Elly Klut, woordvoerder van belangenorganisatie Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

"Een waarnemend burgemeester is toch iemand die op de winkel past, oneerbiedig gezegd", legt zij uit. "Die maakt geen nieuw beleid, maar is vooral bewaker van het uitgezette beleid."

Rust brengen

In de meeste situaties waar een interim-bestuurder nodig is, is er wel iets aan de hand, zegt 't Hooft. "Als ineens de cfo bij een bedrijf wegvalt, dan moet diegene die de klus aanneemt niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook als persoon rust kunnen brengen en bewaren en zich daarbij niet laten afleiden door randzaken", legt hij uit. "Je bent er voor de klus: het bedrijf weer op de rit krijgen."

"Wat wij vaak zoeken: iemand die rust, reinheid en regelmaat brengt en dat zal in Den Haag ook spelen", zegt 't Hooft, die benadrukt dat zijn bedrijf niet bij de zoektocht betrokken is. "De focus: snel weer een leidinggevende in de derde stad van Nederland."

De waarnemer moet vooral ervaring hebben, want hij of zij krijgt geen inwerkperiode. "Het moet iemand zijn die niet wegwijs gemaakt hoeft te worden", beaamt de andere headhunter. Een waarnemer is er om de klus te klaren, die moet zich niet meer persoonlijk hoeven te bewijzen, vult hij aan. 

Verdenking
Lees ook:
Verdenking van corruptie in Den Haag: doorzoekingen bij wethouders

Stressbestendigheid

In Den Haag is er wel meer aan de hand, nu het college is opgestapt vanwege de verdenking van omkoping tegen de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui.

Stressbestendigheid en overwicht op de partijen zullen dus ook vereist zijn en dat vergt ook een andere aanpak tijdens de zoektocht, vertelt de bron uit de wereld van executive search.

Behalve het checken van referenties en de gebruikelijke gesprekken en intelligentietests, wordt een kandidaat ook een hele dag getest. "Dan simuleren we bepaalde situaties met ingehuurde acteurs om een goede indruk te krijgen van de manier waarop iemand inspeelt op bepaalde gebeurtenissen", legt hij uit.

Burgemeesterssalaris

Wie het ook wordt, diegene hoeft dat niet voor niets te doen. Een waarnemend burgemeester heeft recht op hetzelfde salaris als de 'echte' burgemeester. En dat wordt bepaald aan de hand van het aantal inwoners. Voor de burgemeester van Den Haag, met 539.040 inwoners, betekent dat een maandsalaris van 12.006,24 euro. Daar komt nog een onkostenvergoeding van bijna 400 euro bij.