Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

10 energiebedrijven in de rode cijfers, Consumentenbond wil actie minister

07 oktober 2019 06:30 Aangepast: 07 oktober 2019 14:32
Beeld © ANP

De Consumentenbond wil dat minister Wiebes consumenten beter gaat beschermen als hun energieleverancier failliet gaat. De bond bekeek de jaarrekeningen van dertig energieleveranciers die in Nederland actief zijn. Tien daarvan bleken in de rode cijfers te zitten.

Dat een bedrijf rode cijfers schrijft, hoeft niet te betekenen dat ze failliet gaan. Maar de Consumentenbond maakt zich wel zorgen.

In oktober 2018 ging Energieflex over de kop, Innova Energie nam de circa 45.000 klanten over. Nog geen vier maanden later, in februari 2019, was het opnieuw raak. Nu werd Robin Energie failliet verklaard. Eneco-dochter WoonEnergie nam alle circa 25.000 klanten over, zo werd door de curator afgesproken.

Betaalde voorschotten kwijt

Volgens de Consumentenbond kostte het faillissement de klanten echter wel geld. Klanten raakten hun reeds betaalde voorschotten en de aan hen beloofde welkomstkortingen kwijt.

"Het gaat vaak al om een voorschotbedrag van 150 tot 200 euro in de maand en om de welkomstbonus waarbij het vaak om honderden euro's gaat", aldus een woordvoerder. Sommige consumenten werden extra hard geraakt, doordat zij bij aanvang van hun contract een waarborgsom van honderden euro's hadden betaald. 

Overnemen van schulden

Als het aan de Consumentenbond ligt, wordt het de nieuwe energieleverancier verplicht om de schulden van de oude over te nemen.

"Ze krijgen er in een keer 30.000 tot 40.000 klanten bij. Dan is het ook reëel om de schulden over te nemen. We willen verder dat de minister op korte termijn regelt dat consumenten worden gecompenseerd als een leverancier omvalt. Op lange termijn moet de toezichthouder meer handvatten krijgen, die kan nu vaak niet zien of een bedrijf financieel in de problemen zit," zegt de woordvoerder. 

De bond adviseert consumenten om geen voorschotten te betalen die te hoog zijn. "Sommige mensen doen dat bewust, zodat ze aan het einde van het jaar een soort spaarpotje hebben van het geld dat ze terugkrijgen. Maar bij een faillissement zijn ze alles kwijt." 

Lijst bedrijven

De tien bedrijven waar het volgens de consumentenbond (pdf) om gaat zijn: Fenor, Allure Energie, Energie van Ons, DGB Energie, Huismerk Energie, Naked Energy,  Vrij op naam, ServiceHouse, OM Nieuwe energie en Vandebron.

Bovengenoemde bedrijven hebben een negatief solvabiliteitsratio, wat de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen aangeeft. Nog eens drie bedrijven hebben een solvabiliteitsratio tussen de 0 en 20 procent: Ennatuurlijk. HVC. en Budget Energie.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een energierekening van 12 kantjes? Dit is waar je allemaal voor betaalt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore