Personal finance

Studieschuld in jaar tijd met twee miljard euro gestegen

07 oktober 2019 06:21 Aangepast: 07 oktober 2019 06:23
Beeld © Thinkstock

De totale studieschuld in Nederland loopt flink op sinds de basisbeurs is afgeschaft. Het laatste jaar is de schuld met bijna twee miljard euro gestegen. Steeds meer studenten lenen: op 1 januari 2019 ging het om 1,4 miljoen mensen.

Met name jonge studenten steken zichzelf flink in de schulden, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 bedroeg de totale Nederlandse studieschuld 19,3 miljard euro, 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor.

In september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingevoerd. Voorheen kregen studenten een vast bedrag per maand van de overheid. Als ze binnen tien jaar hun studie afrondden, werd deze basisbeurs van ongeveer 300 euro (uitwonende studenten) per maand omgezet in een gift.

In 2015 is de basisbeurs geschrapt. Studenten moeten voortaan voor hun studie alles lenen, al kan dit wel tegen aan aantrekkelijk tarief.

Meer studenten met schulden

De gemiddelde studieschuld per student is sindsdien opgelopen van 12,4 duizend euro in 2015 naar 13,7 duizend euro in 2019, aldus het CBS. Ook het aantal studenten met een schuld is gestegen: in 2019 hadden in totaal 1,4 miljoen mensen een studieschuld, 388 duizend meer dan begin 2015.

Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter dus de gemiddelde studieschuld is. Zo hebben studenten die in 2000 zijn geboren op hun 18e jaar gemiddeld 2,7 duizend euro studieschuld opgebouwd. Voor de generatie met geboortejaar 1994 was dat op 18-jarige leeftijd gemiddeld 1,5 duizend euro. Die generatie kon namelijk nog deels op het oude leningstelsel leunen.

Wat kost studeren?

Vier jaar studeren kost uitwonende studenten ruim 55.000 euro, bleek eerder uit een berekening van RTL Z. Veel studenten hebben echter meer tijd nodig. Als ze er zes jaar over doen, kost ze dat ruim 85.000 euro.

Bij papa en mama blijven scheelt aanzienlijk. Dan zijn de studenten of hun ouders ongeveer 35.000 euro kwijt voor een studie van vier jaar en circa 54.000 euro voor een studie van zes jaar.

De studenten spenderen hun euro's volgens het Nibud onder meer aan collegegeld, studieboeken, boodschappen maar natuurlijk ook aan borrels en feestjes.

Meerderheid Tweede Kamer voor herinvoering basisbeurs

Inmiddels wil een meerderheid van de politieke partijen de basisbeurs opnieuw invoeren. Onder die partijen is ook de PvdA, dat bij het vorige kabinet juist een van de architecten van het leenstelsel was.

Er komt echter geen einde aan het leenstelsel in deze kabinetsperiode. Coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie zijn weliswaar ook tegen het leenstelsel, maar in het regeerakkoord hebben ze steun toegezegd aan de VVD en D66, die voorstander zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van