Personal finance

Baas bankenkoepel pleit voor negatieve rentes voor spaarders

04 oktober 2019 07:40 Aangepast: 04 oktober 2019 11:03
Kun je beter je geld opnemen, met die lage rentes? Beeld © ANP

De topman van de Europese bankenkoepel EBF wil dat banken massaal negatieve rentes gaan rekenen aan klanten. Jean-Pierre Mustier vindt dat de ECB banken daartoe moet aansporen.

Dat zegt de topman van de bankenclub, die ook aan het hoofd staat van de Italiaanse bank Unicredit, tegen het FD.

Meer dan een ton

Volgens Mustier zouden banken er goed aan doen om bedrijven en particuliere klanten met meer dan een ton op de rekening een boeterente in rekening te brengen. Alleen op die manier werkt het beleid van de ECB maximaal door in de economie, denkt de bankier.

De ECB verlaagde vorige maand opnieuw de depositorente voor banken, tot -0,5 procent. Een negatieve depositorente betekent dat banken moeten betalen voor hun overtollige reserves die ze 's nachts moeten stallen bij de ECB.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spaargeld levert nauwelijks iets op, maar cash thuis bewaren kost ook geld

Geld laten rollen

Het idee achter die maatregel is dat het voor banken minder aantrekkelijk wordt om te veel reserves aan te houden en dat ze daarmee dus juist gestimuleerd worden om geld uit te lenen. Zo zou de economie gestimuleerd moeten worden.

Volgens Mustier werkt dat dus pas optimaal als banken die 'spaarboete' doorgeven aan klanten, zodat ook zij direct worden geprikkeld om het geld te laten rollen in plaats van op de bank te laten staan.

Weerstand tegen negatieve rente

De oproep van de EBF-baas is opmerkelijk. Er is veel maatschappelijk verzet tegen negatieve rentes en ook een aantal prominente banken die lid zijn van de EBF hebben zich in niet mis te verstane woorden juist afgezet tegen het ECB-beleid.

Zo haalde ING-topman Ralph Hamers in augustus al flink uit naar het beleid van de ECB, dat volgens hem zijn doel voorbijschiet. Volgens Hamers is er namelijk helemaal geen tekort aan financiering voor bedrijven. "Geen enkele leenaanvraag in Europa blijft onbeantwoord", zei de ING-topman.

Maar of ING het nu leuk vindt of niet, die bank overweegt wel degelijk om die negatieve rentes in te voeren. Ook de Volksbank speelt al expliciet met die gedachte.

Voor grote spaarders en bedrijven met miljoenen op de bank brengen veel banken trouwens wel al een negatieve rente in rekening.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van