Personal finance

Twee weken in dienst, ontslagpremie van 25.000 euro

03 oktober 2019 06:15 Aangepast: 03 oktober 2019 14:11
Een na twee weken ontslagen sloepmonteur krijgt 25.000 euro mee. Beeld © ANP

Een watersportbedrijf moet een monteur die nog geen twee weken in dienst was een ontslagvergoeding van 25.000 euro betalen. Het bedrijf maakte fouten bij het ontslag van de man.

Dat blijkt uit een recent vonnis van de Haagse kantonrechter. De 60-jarige monteur beëindigde dit jaar zijn eigen onderneming in Bonaire om eind juni in dienst te treden bij het Nederlandse watersportbedrijf, dat zichzelf omschrijft als een 'vooraanstaande sloepenspecialist in de Nederlandse watersportwereld'.

Ontslag op staande voet

Begin juli constateerde het bedrijf dat de monteur niet voldeed aan de hoge verwachtingen en ontsloeg hem op staande voet. De man kon daardoor geen aanspraak maken op een WW-uitkering.

De monteur stapte vervolgens naar de rechter om een ontslagvergoeding te eisen. Hij wilde dat het watersportbedrijf hem schadeloos zou stellen voor het loon dat hij tot zijn pensionering had kunnen verdienen.

Fouten

Die eis vond de Haagse kantonrechter te gortig. Maar volgens de rechter heeft het watersportbedrijf wel fouten gemaakt bij het ontslag. Het bedrijf had een afweging moeten maken van alle omstandigheden, waaronder de leeftijd van de monteur en het feit dat hij geen recht heeft op een WW-uitkering.

Die afweging had in diens voordeel moeten uitvallen. Daarmee is het ontslag op staande voet onrechtmatig.

Volgens de kantonrechter is het waarschijnlijk dat een latere ontbindingsprocedure wél succesvol was geweest. Daarom hoeft het watersportbedrijf de monteur niet het loon tot aan zijn pensioen door te betalen. De monteur houdt nu een schadevergoeding van 25.000 euro over aan zijn dienstverband van twee weken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hip Advidi mag secretaresse niet lozen om vriendschap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van