Personal finance

Grootste cao-loonstijging in tien jaar tijd

03 oktober 2019 00:03 Aangepast: 03 oktober 2019 10:31
Bouwvakkers deden in het derde kwartaal van dit jaar goede zaken. Beeld © Archieffoto ANP

De cao-lonen in Nederland zijn in het derde kwartaal van 2019 gemiddeld met 2,6 procent gestegen. Dat is de grootste loonstijging in tien jaar tijd. Met een plus van 4 procent op hun salarisstrook deden met name bouwvakkers goede zaken.

Met 2,1 procent stegen de lonen het minste bij gesubsidieerde instellingen, zoals ziekenhuizen en andere zorginstellingen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor het merendeel van de collectieve arbeidsovereenkomsten in deze sector is nog geen definitief akkoord gesloten. 

Goede zaken in de horeca

De salarissen bij particuliere bedrijven en de overheid plusten met meer dan 2,5 procent. Voor die laatste sector geldt wel dat de loonstijging kleiner is dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Op bedrijfstakniveau doen, naast de bouwvakkers, ook horecamedewerkers goede zaken. Zij hebben een loonsverhoging gekregen van ruim 3,5 procent. 

In de energievoorziening en de (financiële) dienstverlening blijft de loonstijging achter.

Of werknemers hun koopkracht zien toenemen door de verhoging is nog onduidelijk. De consumentenprijzen stegen in juli en augustus gemiddeld met 2,7 procent, iets meer dan de gemiddelde loonstijging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gehandicaptenzorg legt recht op onbereikbaarheid vast in cao

Substantiële stijging van salaris

Het heeft even geduurd, maar de economische voorspoed vertaalt zich nu echt in loonsverhogingen. Afgelopen zomer werd al duidelijk dat - mede dankzij de overheid - de lonen van cao's die in juli werden afgesloten, meer dan 3 procent omhoog gingen. 

Dat de economie al enkele jaren als een tierelier draait, maar dat de salarissen nu pas substantieel stijgen is verklaarbaar volgens werkgeversvereniging AWVN. 

"Als het economisch beter gaat, duurt het vaak langer voordat de lonen ook stijgen. Daar zit een vertraging in van een tot anderhalf jaar", zei AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde eerder al tegen RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van