Personal finance

Koolmees: 'Pensioenkortingen bij sommige fondsen misschien niet nodig'

01 oktober 2019 16:39 Aangepast: 01 oktober 2019 18:34
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zegt niet te kunnen beloven dat pensioenen nooit zullen worden gekort. Wel bekijkt hij of kortingen bij sommige pensioenfondsen onnodig zijn, gezien de afspraken in het pensioenakkoord.

In gesprek met RTL Z wil de minister niet ingaan op de situatie bij specifieke pensioenfondsen. Hij zegt echter wel dat er door de afspraken in het pensioenakkoord van juni er straks eerder kan worden geïndexeerd, maar dat aan de andere kant pensioenfondsen ook eerder ertoe over gaan om pensioenen te korten.

Met dat in gedachten kun je kijken hoe een pensioenfonds er nu voorstaat. Als de regels gaan veranderen, dan is korting bij sommige pensioenfondsen misschien minder urgent. 

Dat hangt echter niet alleen maar af van de dekkingsgraad, maar ook van de samenstelling van het deelnemersbestand. Het maakt nogal wat uit of er relatief veel jongeren of juist relatief veel ouderen zijn, stelt de minister. 

Naast bezittingen ook verplichtingen

Sommige fondsen moeten mogelijk korten terwijl de bezittingen hoog zijn. Koolmees legt uit dat de verplichtingen, de andere kant van de balans van pensioenfondsen, ook hoog zijn. Bij een aantal fondsen zijn de verplichtingen hoger dan de bezittingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle afspraken op een rijtje: dit staat in het nieuwe pensioenakkoord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van