Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Nieuwe voorman CNV Fortuin wil 'doorgeschoten flexibilisering' stoppen

24 september 2019 07:47 Aangepast: 24 september 2019 07:52
Piet Fortuin, vanaf 1 januari 2020 voorzitter van vakbond CNV. Beeld © CNV

Vakbond CNV heeft vanaf begin volgend jaar een nieuwe voorzitter. Piet Fortuin volgt Arend van Wijngaarden op, die met pensioen gaat. Fortuin krijgt de leiding over een nieuw bestuur, de vakbond neemt ook de structuur op de schop.

Vanaf 1 januari zit er van de drie aangesloten bonden één bestuurder in het hoofdbestuur, aangevuld met drie bestuurders vanuit de overkoepelende Vakcentrale. De Algemene Vergadering van de vakbond is akkoord gegaan met het plan, meldt de vakbond zelf

Op dit moment mogen de bonden nog zes bestuurders afvaardigen en mogen de leden er nog drie kiezen.

Het nieuwe bestuur met zes bestuurders bestaat vanaf begin volgend jaar naast voorzitter Piet Fortuin uit Patrick Fey, Jan Pieter Daems, Semih Eski, Johan Slok en Anneke Westerlaken. 

'Doorgeschoten flexiblisering'

Het doel van de nieuwe organisatie is volgens de bond 'effectiever samenwerken'. Dat is volgens de beoogd voorzitter hard nodig om de 'onvrede op de arbeidsmarkt te beteugelen'. De komende tien jaar zullen de verhoudingen tussen werknemers en werkgevers 'meer dan ooit onder druk staan', voorspelt Fortuin. 

Hij wil vooral de 'doorgeschoten flexibilisering' een halt toeroepen. Volgens hem dreigt er een nieuwe onderklasse te ontstaan. "Twee miljoen mensen hebben een onzeker contract en weten vaak niet hoe ze het eind van de maand moeten halen", aldus Fortuin.

Volgens scheidend voorzitter Van Wijngaarden is zijn opvolger 'een gepassioneerde vakbondsman in hart en nieren'. "Lage lonen, hoge werkdruk en doorgeschoten flexibilisering zijn belangrijke thema's de komende jaren. Fortuin maakt zich sterk om het tij op deze onderwerpen te keren", aldus Van Wijngaarden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jobhoppen en flexibiliteit: dit wil de Europese werknemer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van