Ga naar de inhoud
Personal finance

Is jouw auto E10-geschikt? En nog 4 vragen over de nieuwe benzine

Beeld © ANP

Vanaf vandaag zijn alle grotere tankstations verplicht om E10-benzine aan te bieden. In deze brandstof zit 90 procent benzine en 10 procent bio-ethanol. Wat betekent dit voor de 7 miljoen automobilisten in Nederland? RTL Z geeft antwoord op de 5 meest gestelde vragen.

Wat is het verschil met Euro 95?

E10 is benzine waar maximaal 10 procent bio-ethanol in zit. De E staat voor bio-ethanol en de 10 voor het maximale percentage bio-ethanol dat is bijgemengd.

Het verschil met Euro 95 is niet heel groot, want in Euro 95 zit ook al een beetje bio-ethanol, zegt Tom Huyskens van BOVAG, de bond van garagehouders. "In de afgelopen 5 jaar is het percentage ethanol in Euro 95 steeds een beetje opgevoerd."

Je kan nu al aan stickers op de pomp zien hoeveel bio-ethanol er in de benzine kan zitten. Bij een E10-sticker zit er tot 10 procent in. Bij een E5-sticker tot 5 procent. 

Waarom moeten we over op E10?

E10 komt voort uit Europese regelgeving en de invoering zit er al jaren aan te komen. "De nieuwe brandstof is schoner voor het milieu. Bio-ethanol is een natuurlijke grondstof daardoor wordt de CO2-uitstoot verminderd", zegt Tim Schoenmakers van BETA, een brancheorganisatie voor pomphouders.

Ook is het goed om minder afhankelijk te zijn van de olieproducerende landen, voegt Huyskens van BOVAG toe. De bio-ethanol wordt vaak in Europa gewonnen, bijvoorbeeld uit suikerbieten. 

Wie zit er straks met een probleem?

Bijna alle benzineauto’s zijn geschikt voor E10. Alleen oude auto's niet. Op de website e10check kun je nagaan of jouw auto op E10 kan rijden. "Grofweg kun je stellen dat alle auto’s van na 2000 geschikt zijn", zegt Huyskens.

Wat als je auto niet geschikt is?

Geen zorgen, je komt niet meteen stil te staan als je per ongeluk E10 tankt terwijl je auto daar ongeschikt voor is, zegt Schoenmakers van BETA.

"Bio-ethanol verbrandt anders dan benzine en het laat een ander residu achter. Filters van oudere auto’s kunnen daarvan verstopt raken, maar dat gebeurt dus niet na een keer verkeerd tanken", aldus Schoenmakers.

Is E10 duurder?

Nee, E10 is niet duurder, want het prijsverschil tussen bio-ethanol en benzine is verwaarloosbaar, vertelt Paul van Selms van UnitedConsumers. Maar als je auto niet geschikt is voor E10 en je daarom benzine met een lager percentage bio-ethanol moet blijven tanken, dan ben je wel duurder uit.

Dan ben je aangewezen op premiumbenzine met E5. "Je moet dan premiumbenzine gaan tanken zoals V-Power, BP Ultimate of Total Excellium en die zijn per liter zo’n 6 cent duurder", zegt Van Selms.