Personal finance

Nettoloon stijgt volgend jaar met paar tientjes

18 september 2019 09:17 Aangepast: 18 september 2019 12:14
minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) met zijn koffertje met belangrijke papieren: de Miljoenennota. Beeld © ANP

Het nettoloon van werknemers met een modaal inkomen stijgt volgend jaar met ongeveer 50 euro. Dat concludeert loonstrookjesbedrijf Visma Raet na Prinsjesdag. Cijferaars van het bedrijf hebben na de presentatie van de Miljoenennota gekeken naar het effect van de maatregelen die tot nu toe bekend zijn. 

Voor een modaal inkomen is Visma Raet uitgegaan van een bruto maandloon van 3000 euro. Wie dat verdient krijgt er volgend jaar 48,75 euro per maand bij, ofwel een stijging van 2,2 procent.

Onderaan dit stuk vind je een tool waarmee je zelf kunt berekenen wat de Prinsjesdagplannen voor jouw nettoloon betekenen. 

Welk salaris wordt bijgeschreven?

Koopkrachtplaatjes geven een indicatie, maar uiteindelijk wil iedereen weten welk salaris er in 2020 op zijn of haar bankrekening wordt bijgeschreven, zegt Joke van Velpen, kennismanager van Visma Raet. 

Toch komt ook deze bruto-nettoberekening met een disclaimer: "Dit zegt niets over de koopkracht van mensen, het gaat puur om de verruiming in de nettosalarissen van medewerkers in Nederland."

Verdampt

Als bijvoorbeeld de benzine duurder wordt, of een andere noodzakelijke uitgave, is je hogere nettoloon zo weer verdampt. Ook is de pensioenpremie voor volgend jaar nog niet bekend. Dus het gaat hier om een voorlopige berekening. 

Prinsjesdag: Werken wordt lonender

Een belastinghervorming moet de koopkracht een duw in de rug geven. Vooral werknemers gaan dat merken. Komend jaar gaat er een tweeschijvenstelsel in.

Daarnaast gaan de heffingskorting en arbeidskorting omhoog. Dat zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen, waardoor mensen minder belastingen en premies betalen.

Ook zzp'ers gaan erop vooruit. Voor hen gaat de belasting iets minder omlaag dan voor werknemers. Ook het belastingvoordeel dat zelfstandigen nu nog hebben gaat de komende jaren steeds wat omlaag. Maar ondertussen gaat de arbeidskorting omhoog, waar zowel zzp’ers als werknemers van moeten profiteren.

Lees meer: een overzicht van de belangrijkste plannen voor volgend jaar

Weten hoe jouw nettoloon er volgend jaar uitziet? Met deze tool kun je je persoonlijke situatie berekenen. Werkt het niet goed? Klik dan hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van