Personal finance

Werken wordt lonender: de inkomstenbelasting gaat omlaag

17 september 2019 16:51 Aangepast: 18 september 2019 08:42
Beeld © ANP

Het kabinet doet er alles aan om werken meer lonend te maken. Nieuwe belastingschijven en forse belastingkortingen moeten de koopkracht een duw in de rug geven.

In totaal gaat de belasting op werk en inkomen met 3,9 miljard euro omlaag. Het zijn vooral werknemers die dat in hun portemonnee gaan merken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp'er gaat erop vooruit, maar minder dan werknemer

Nieuwe belastingschijven

Komend jaar al gaat het tweeschijvenstelsel in. Er zijn dan nog maar twee belastingschijven, nu zijn dat er nog drie. Eigenlijk zou dit nieuwe stelsel pas in 2021 ingaan. Het zijn vooral de middeninkomens en hoge inkomens die er hierdoor op vooruitgaan.

De onderstaande schijven gelden voor mensen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt:

Schijven 2019 Percentage Inkomen
1 36,65 t/m 20.384 euro
2 38,1 20.385 t/m 68.507 euro
3 51,75 vanaf 68.508 euro
     
Schijven 2020    
1 37,35 t/m 68.508 euro
2 49,5 vanaf 68.508 euro

Korting op je belasting

Het kabinet komt werkenden op nog twee manieren tegemoet. De algemene heffingskorting gaat met 750 miljoen euro omhoog.

Dat geldt ook voor de arbeidskorting, die de komende jaren in stappen omhoog gaat. Daar trekt het kabinet in totaal zelfs 2,15 miljard euro voor uit. Alle werkenden, ook zelfstandigen hebben recht op deze belastingkorting.

Beide kortingen worden verrekend met het bedrag waarover je belasting moet betalen. Daardoor betaal je uiteindelijk minder.

Marginale druk wordt eerlijker

Wie meer gaat verdienen, gaat ook meer belasting betalen. De sterkste schouders dragen immers de sterkste lasten. Ook gaan toeslagen omlaag, zodra het inkomen omhoog gaat. Dat klinkt heel eerlijk, maar er zit ook een nadeel aan. Voor veel mensen stijgt het netto inkomen nauwelijks, zodra ze meer gaan verdienen. Dat heet de marginale belastingdruk.

Het is zelfs zo dat wie dit jaar in inkomen stijgt van 32.000 euro naar 33.000 euro, er netto op achteruit gaat. Dat gaat het kabinet voor aankomend jaar repareren. Er wordt vooral gesleuteld aan de huurtoeslag. Daardoor gaat bijna niemand er in 2020 meer op achteruit, zodra het inkomen omhoog gaat.

Koopkracht

Door de belastingverlagingen stijgt de koopkracht van werkenden met 2,4 procent volgend jaar. Zij gaan er meer op vooruit dan mensen zonder werk, zoals gepensioneerden en werklozen. De gemiddelde koopkrachtstijging is 2,1 procent.

Kabinet maakt zich zorgen over deeltijd

Nederlanders zijn kampioen deeltijdwerken. Het kabinet maakt zich daar zorgen over. Het zijn vooral vrouwen die deeltijd werken en daardoor een lager inkomen hebben. Het maakt dat een grote groep vrouwen economisch afhankelijk is.

In de Miljoenennota is te lezen dat het kabinet hier iets aan wil doen. Maar wat, dat is nog onduidelijk. Op dit moment loopt het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Deeltijd. Aan de hand van de resultaten van dat onderzoek wil het kabinet beleid maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van