Personal finance

Zorgtoeslag met een paar tientjes omhoog komend jaar

17 september 2019 15:56 Aangepast: 17 september 2019 16:50
Archieffoto Beeld © ANP

Mensen met een lager inkomen krijgen volgend jaar meer zorgtoeslag. Zij krijgen 67 tot 95 euro extra, dat is tientallen euro's meer dan de stijging van de zorgpremie.

De maatregel, die bekend is gemaakt op Prinsjesdag, moet Nederlanders met een lager inkomen helpen om hun zorgkosten te kunnen betalen. Zo kunnen ook zij meeprofiteren van de toenemende welvaart, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Alleenstaanden krijgen 67 euro meer, zo'n 5,50 euro per maand. Gezinnen krijgen 95 euro meer.

Sterkere stijging dan verwacht

Eerder werd al gezegd dat de toeslag met 3 euro omhoog zou gaan, om de stijging van de zorgpremie (naar verwachting eveneens 3 euro) te compenseren komend jaar. Nu blijkt die stijging dus nog een stukje hoger uit te vallen. Het eigen risico blijft deze kabinetsperiode gelijk, op 385 euro.

De verhoging is nodig omdat zorg steeds duurder wordt. Komend jaar wordt er 3 miljard euro meer uitgegeven aan zorg, is de verwachting.

Ook meer geld voor personeel

Naast extra geld voor de zorgtoeslag, gaat er ook meer geld naar personeel in de zorg. Er komt 50 miljoen euro extra beschikbaar, bovenop de 370 miljoen die eerder werd uitgetrokken, voor het aantrekken en opleiden van nieuw personeel en het behouden van bestaand personeel.

Naar de jeugdzorg gaat daarnaast 300 miljoen euro extra, en er komt 500 miljoen euro extra om de kwaliteit van verpleeghuiszorg te verbeteren.

Het kabinet belooft daarnaast om volgende zomer met plannen te komen om veranderingen in de zorg op te vangen, zoals vergrijzing en personeelstekorten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van