Personal finance

Benzineprijs stijgt komende dagen 'een paar cent per liter'

16 september 2019 10:39

De benzineprijs zal de komende dagen gaan stijgen. Door de aanval op olie-installaties in Saoedi-Arabië is de wereldolieproductie geraakt en stijgen de olieprijzen explosief. Dat zal een prijsverhoging tot gevolg hebben. 

De gemiddelde Nederlandse automobilist zal niet direct heel veel pijn in de portemonnee voelen, denkt analist Jos Versteeg van InsingerGillissen. De prijs van een volle tank gaat niet met schokkende bedragen omhoog. Het zal gaan om een paar cent per liter. 

"Oliemaatschappijen reageren wel altijd razendsnel op deze ontwikkelingen, dus de benzineprijs zal zeker gaan stijgen", zegt Jos Versteeg. De olieprijs is van groot belang voor de benzineprijs, maar in Nederland wordt het effect van de prijsstijging enigszins gedempt. 

Belastingen en accijns 

Als de grondstofprijs 9 of 10 procent stijgt, zoals nu het geval is, kom je uit op een stijging van ongeveer 3 cent per liter aan de pomp, rekent Versteeg voor. "De verhoging heeft in Nederland een klein effect omdat de hoge belastingen en accijns de prijs dempen."  

In de VS is het effect een stuk groter, zegt hij, omdat de belastingen daar lager liggen.

Prijs aan de pomp

De prijs van benzine aan de pomp - nu gemiddeld 1,744 euro per liter, bestaat uit vier verschillende factoren. 

  • BTW: 17 procent 

  • Accijns: 45 procent

  • Marge: 10 procent

  • Productie: 28 procent. 

Die productiekosten worden bepaald door de inkoopprijs van olie, plus alle kosten om de ruwe olie tot brandstof om te vormen. Als de olieprijs stijgt, zoals nu, is dat het onderdeel van de prijs waar de stijging zit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruwe olieprijzen exploderen na aanval op olievelden

Paar cent stijging

Volgens Paul van Selms van United Consumers is het mogelijk dat de eerste tankstations hun prijs nu al wat verhogen. De benzineprijzen worden op werkdagen vastgesteld. Voor het weekend worden de prijzen voor zaterdag, zondag en maandag vastgesteld, vandaag berekenen de maatschappijen hun prijzen voor morgen. 

United Consumers berekent dagelijks een gemiddelde, landelijke adviesprijs op basis van de prijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso, de grootste oliemaatschappijen in Nederland. Van Selms gaat uit van een prijsstijging van 1 tot 2 cent per liter bovenop de adviesprijs voor dinsdag. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van