Personal finance

'Dekkingsgraden pensioenfondsen onderuit, grotere korting in zicht'

16 september 2019 07:39 Aangepast: 16 september 2019 09:31
archieffoto. Beeld © ANP

De dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van het land zijn in augustus gedaald tot onder de 90 procent. Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn maken dat vandaag bekend.

Als er in de komende maanden geen herstel plaatsvindt, moeten de pensioenfondsen volgend jaar veel grotere kortingen doorvoeren dan werd gevreesd. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Ook bij andere pensioenfondsen zijn de dekkingsgraden omlaag gegaan. 

De actuele dekkingsgraad van het ABP, het pensioenfonds waar onderwijzers, gemeentewerkers en beleidsmakers op ministeries onder vallen, stond eind augustus op 86,6 procent. De dekkingsgraad is in een jaar tijd met 15 procentpunt gedaald. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kans groot dat pensioenfondsen moeten korten, mogelijk volgend jaar al

PFZW kwam uit op 89,8 procent. De twee metaalfondsen PMT en PME kwamen uit op 92,6 procent en 91,5 procent. 

Bij de huidige dekkingsgraden gaan de pensioenen van werknemers en gepensioneerden met ongeveer 5 tot 8 procent omlaag, schrijft FD. Als ABP en PFZW de dekkingsgraden de komende jaren omhoog krijgen kan een deel van die korting mogelijk nog geschrapt worden. Bij de metaalfondsen lukt dat niet. 

 

De dekkingsgraad is het cijfer waarin een pensioenfonds uitdrukt hoe de verhouding is tussen wat het aan beleggingen heeft in relatie tot wat het in de toekomst aan pensioenen uit moet betalen. De Nederlandsche Bank waarschuwde begin dit jaar ervoor dat de pensioenen van 1,9 miljoen gepensioneerden op de tocht staan omdat hun pensioenfonds niet de vereiste dekkingsgraad heeft. 

Als die dekkingsgraad onder een bepaald niveau zakt, moet er gekort worden, oftewel dan worden de pensioenen verlaagd. Bij verschillende fondsen, die nu al in de gevarenzone zitten, kan dat flinke consequenties hebben. Het kan leiden tot kortingen op de pensioenen, als fondsen een te lage dekkingsgraad hebben en houden.

Rekenrente omlaag

Pensioenfondsen hebben het met name zwaar omdat de rekenrente de laatste maanden fors is gekelderd. Gezien het beleid van de Europese Centrale Bank, die juist de rente verder laat dalen, komt daar de komende tijd weinig verandering in. Op de wereldwijde beurzen gaat het de laatste tijd ook al niet best.

De afgelopen jaren konden pensioenfondsen uitgaan van hoge rendementen. De premie is daardoor te laag om de kosten te dekken. Nu gaan de rendementen waar de fondsen mee moeten rekenen omlaag. Dat zorgt ervoor dat de pensioenopbouw omlaag moet of de premie omhoog. Daarnaast daalt de dekkingsgraad door de nieuwe rekenregels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van