Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Onderwijzer op de bus? FNV is ziedend: 'Chauffeur is geen therapie'

12 september 2019 11:47 Aangepast: 12 september 2019 11:49
Beeld © ANP

De FNV-afdeling voor buschauffeurs is furieus over de oproep van Pouw Busvervoer om als onderwijzer op de bus te komen rijden. "Dit is een doekje voor het bloeden, en zeker niet de oplossing voor het chauffeurstekort."

Het zou goed zijn als bepaalde leraren die hun baan in het onderwijs als zwaar ervaren, één of twee dagen per week als buschauffeur aan de slag gaan. Dat zei Gerard Hermsen van Pouw Busvervoer vanmorgen in een interview met RTL Z. Hij laat zij-instromers hun rijbewijs halen voor een kleine bus.   

Volgens Hermsen zou het voor veel mensen goed zijn om een dag per week 'hun zinnen te kunnen verzetten'. Hij richt zich specifiek op (oudere) leraren, omdat veel van hen het zwaar hebben. "En velen willen hun hele leven al eens op de bus rijden, die vinden dat enorm leuk", zei hij.

'Simpel, eenvoudig en ontspannend?!'

De oproep schiet totaal in het verkeerde keelgat bij de FNV, zegt woordvoerder Brigitta Paas. "Pouw doet alsof dit beroep simpel, eenvoudig en ontspannend is", zegt zij.

Terwijl het volgens haar wel degelijk een zwaar beroep is, en buschauffeurs onder zware tijdsdruk staan. "Dit gaat zeker gevolgen hebben", zegt ze dreigend, maar zonder die gevolgen toe te lichten. "Ik ben overspoeld door telefoontjes van buschauffeurs die zich beledigd voelen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overwerkte onderwijzers inzetten als buschauffeur: 'Het werkt ontspannend'

'Beroep van buschauffeur is geen therapie'

Volgens Paas heeft het artikel veel commotie veroorzaakt bij buschauffeurs en touringcarchauffeurs. Of er ook chauffeurs van Pouw hebben gebeld, weet Paas niet.

"Wij distantiëren ons met klem van de onzin die de woordvoerder van Pouw uitkraamt. We gunnen iedereen die overspannen is therapie om te herstellen, maar het beroep van buschauffeur is niet die therapie."

Oplossing voor 'krimpende vijver'

Op zijn beurt reageert Hermsen van Pouw Busvervoer laconiek. "Wij bagatelliseren helemaal niets en wij zeggen ook niet dat het geen zwaar beroep is. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd, anders hadden we geen chauffeurstekort." Het gaat er volgens hem juist om dat 'we zoeken naar een creatieve oplossing en niet steeds in dezelfde krimpende vijver blijven vissen'. 

Elk beroep is zwaar op zijn eigen manier, stelt Hermsen. "Als je het naar je zin hebt, dan gaat het goed. Maar als je het zwaar hebt, zoals leraren het hebben, is het goed om een dag iets anders te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van burgemeester naar buschauffeur: ‘Je voelt je echt the king of the road’

Met FNV om de tafel

Hermsen vindt het fijn dat de FNV reageert, al is het geen positieve reactie. "Laat ze maar komen. We hebben een nieuw idee en we hebben gewoon mensen die hier enthousiast over zijn. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad."

Hij wil vooral om de tafel gaan, zitten. "Dan kunnen we misschien samen tot een oplossing komen. Het is jammer dat ze niet direct contact met ons hebben opgenomen."

Een weg heeft twee rijbanen, zegt Paas van de FNV. "Pouw had ook eerst contact met ons op kunnen nemen." De FNV gaat in gesprek met verschillende ov-bedrijven waar Pouw voor werkt, en zal ook in gesprek treden met Pouw zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van