Ga naar de inhoud
Carrière

Van ballenduiker tot bloedopruimer: 5 beroepen die verrassend goed verdienen

Een golfballenduiker. Beeld © Getty

Als je op zoek bent naar een goedbetaalde baan, staar je dan niet blind op de standaardfuncties als ceo, arts, advocaat of piloot. Er zijn namelijk banen met hoge salarissen die waarschijnlijk bijster weinig genoemd worden als iemand op een verjaardag vraagt: "En wat doe jij?" RTL Z zet wat opmerkelijke banen op een rijtje die verrassend goed verdienen.

1. Golfballenduiker

Gemiddeld jaarsalaris: 48.000 euro

Heb je je ooit afgevraagd wat er met een golfbal gebeurt als deze in een omliggend meertje of vijver terechtkomt? Nou, het is iemands baan om deze op te duiken en te verzamelen. Het goede nieuws is: je hebt er naast je duikcertificaat geen andere papieren voor nodig. Wel moet je houden van schatzoeken, vertelt Jeffrey Drosten van golfballenbedrijf Florida Lakeballs.

"Je ziet de golfballen natuurlijk niet liggen, je moet ze op de tast uit het water halen." En ook qua beloning is er met deze baan een schat boven water te halen. "Met een duik is al snel tussen de 200 en 250 euro te verdienen. Onze duikers kunnen prima 4.000 euro per maand binnentikken."

Drosten heeft tientallen duikers vrijwel fulltime voor hem werken. En dat moet ook wel, elke dag vist zijn bedrijf de vijvers van 180 golfbanen in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Duitsland leeg om de tweedehandsballen vervolgens via zijn winkel te verkopen. "We duiken er anderhalf miljoen per jaar op, die verkopen we." Kassa dus.

2. Kok op een duikboot

Gemiddeld jaarsalaris: 42.000 euro

Voor een goedbetaalde baan bij Defensie hoef je niet perse op te klimmen tot een ISIS-bevechtende sergeant – die drie talen vloeiend spreekt. Ook als je goed bent met potten en pannen en niet claustrofobisch bent, kan je goed boeren. Een kok op een onderzeeboot verdient aan basissalaris van zo’n 42.000 euro per jaar.

Daarmee strijkt een marinekok een stuk meer op dan chefs die wel voet aan wal hebben. Reden daarvoor is het aantal zware keuringen en tests dat alle bemanningsleden van de onderzeeër moeten ondergaan. Van commandant tot kok, iedereen moet de boot van binnen en buiten kennen. En hoe meer ervaring je opdoet als onderzeerkok, hoe beter je betaald krijgt. Bij de Australische marine kan een senior onderzeebootkok, met meer dan zes jaar ervaring, wel tot 126.000 euro per jaar vangen. Het enige nadeel? Je ziet dus niet zoveel daglicht, soms maanden achtereen niet.

3. Plaatsdelictschoonmaker

Gemiddeld jaarsalaris: 51.000 euro

Vergeet de juiste papieren of opleiding: voor deze baan heb je vooral een sterke maag nodig.

Zodra de politie een plaats delict heeft vrijgegeven – na een inbraak of overlijden -  komt de calamiteitenschoonmaker in actie. Deze krijgt vaak te maken bloed, menselijke uitwerpselen of gevaarlijke chemicaliën. "Dat is niet zonder gevaar", legt Tugrul Cirakoglu van schoonmaakbedrijf Frisse Kater uit.

"Los van het onsmakelijke, brengt dit werk ook echte gezondheidsrisico's met zich mee. De vervuilingen die wij moeten opruimen – zoals menselijk bloed – zitten vol met allerlei gevaren en het risico op besmetting is altijd aanwezig." Maar die risico's resulteren in een mooi salaris. Een team vangt voor een gemiddelde dag tussen de 1500 en 3500 euro.

En omdat criminaliteit zich vaak niet houdt aan kantoortijden, moet een calamiteitenschoonmaker vaak buiten gewone werktijden op pad. Dan geldt het nachttarief, wat het uurtarief verder kan doen oplopen. "Het uurtarief in deze branche doet soms niet onder voor dat van een topadvocaat", aldus Cirakoglu.

4. Ethische Hacker

Gemiddeld jaarsalaris: 56.000 euro

Veel hackers breken in bij systemen, websites en webwinkels om gegevens te stelen, fraude te plegen of andere slechte dingen te doen. Maar niet alle hackers hebben de verkeerde bedoelingen. De gecertificeerde Ethical Hacker hackt niet om mensen te benadelen, maar juist om bedrijven te helpen hun systemen beter te beveiligen. Steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen gebruiken ethische hackers om hun verdedigingslinies goed te testen.

Daar staat een goed salaris tegenover. Afhankelijk van je werkervaring kan je tussen de 41.000 en 80.000 euro per jaar vangen. Doe je veel grote opdrachten, dan valt er nog meer te verdienen. Sommige opdrachtgevers zijn nu eenmaal bereid meer te betalen voor jouw hackervaring dan andere opdrachtgevers.

Maar over het algemeen is het wel zo dat gecertificeerde hackers erg goed betaald worden, simpelweg omdat hun kennis erg nuttig en bovendien schaars is. Je moet een opleiding volgen om gecertificeerd hacker te worden, maar dit opleidingsgeld heb je in een mum van tijd terugverdiend.

5. Dronepiloot

Gemiddeld jaarsalaris: 87.500 euro

Ze zijn het stadium van speelgoed allang ontgroeid: drones. En als dronepiloot zijn dan ook serieuze knaken te verdienen. "Met de nodige certificaten en de juiste toestellen kan je per dag 1000 tot 1500 euro verdienen met een klus", legt Benny Breman uit. Hij zat in 2016 bij de eerste lichting Nederlandse dronepiloten met een diploma op zak. Sindsdien klust hij geregeld bij als piloot.

Werk is er genoeg te krijgen. Drones worden in toenemende mate ingezet voor speelfilms, videoclips, of promotiefilmpjes. Ook is er vraag naar dronepiloten voor thermische foto's of om 3D-modellen te maken van gebouwen. Maar ook overheidsinstellingen maken handig gebruik van drone-opnames.

"Voor mijn laatste grote klus moest ik diverse dijken in beeld brengen. Aan de hand van beelden kon gezien worden waar extra onderhoud vereist was – zonder dat ze daarvoor een inspecteur op de grond nodig hadden. Dat scheelt hen tijd en geld", vertelt Breman.

Maar een drone besturen is niet de enige vaardigheid die je moet bezitten voor deze baan. "Als piloot ben je meer aan het bellen, dan dat je de controller in handen hebt", zegt Benny. Bij elke klus ben jij als piloot namelijk verantwoordelijk voor het regelen van alle toestemming om binnen een bepaald gebied te mogen vliegen. "Dat traject is complex en vergt een lange adem."