Personal finance

Zelfstandigen opgelet: de regels voor btw-aftrek gaan op de schop

13 september 2019 06:09 Aangepast: 13 september 2019 16:52
Beeld © Getty Images

De overheid wil de regels voor btw-aftrek veel makkelijker maken voor ondernemers. Daarom gaat vanaf volgend jaar de kleineondernemersregeling (KOR) op de schop. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Op Prinsjesdag 2018 diende staatssecretaris Menno Snel van Financiën als onderdeel van het Belastingplan 2019 een wetsvoorstel in om de kleineondernemersregeling aan te passen. De reden? Er werd te veel misbruik van gemaakt.

Het idee van de nieuwe KOR is dat ondernemers die maximaal 20.000 euro omzet per jaar draaien vrijgesteld worden van het afdragen van btw. Dat moet de administratieve rompslomp wegnemen.

'43 procent weet niet dat regels veranderen'

De regeling gaat ook gelden voor stichtingen, verenigingen en bv's. Die groep - zo'n 68.000 ondernemers volgens de overheid - valt nu of buiten de regeling omdat er voor hen geen speciale regeling was, of maakt er geen gebruik van.

VVD-Kamerlid Helma Lodders stelde onlangs Kamervragen over de regeling. "Navraag bij Ondernemend Nederland laat zien dat 43 procent van de ondernemers niet weet dat er een nieuwe regeling aan zit te komen. Dat betekent dat er huiswerk is voor de staatssecretaris." 

Zo werkt de kleineondernemersregeling nu

De huidige regeling werkt zo: als je minder dan 1345 euro btw rekende in een jaar, mocht je dat houden. Er is nog een tweede grens: als je onder de 1883 euro btw per jaar bleef, kreeg je door middel van een speciale rekensom ook nog voordeel. Maar boven dat bedrag moest je de btw afdragen. Deze voordelen komen nu te vervallen.

De kleine ondernemersregeling geldt nu alleen voor een eenmanszaak (dus voor zelfstandigen en zzp'ers), een maatschap of vennootschap onder firma (VOF). Ook moet je bedrijf in Nederland gevestigd zijn en al je bonnen en facturen bijhouden om dat allemaal aan te kunnen tonen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Van pensioen tot btw: dit verandert er voor ondernemers in 2019

Dit gaat er veranderen in de kleineondernemersregeling

Die regeling gaat per 1 januari 2020 op de schop, de naam blijft overigens hetzelfde. Ondernemers die maximaal 20.000 euro omzet per jaar draaien kunnen vrijstelling van btw aanvragen. Ondernemers die al een ontheffing hadden, zijn al door de Belastingdienst overgezet.

Als je dat doet, geldt de regeling in principe drie jaar. Tussentijds aan- of afmelden is mogelijk, onder voorwaarden; bijvoorbeeld als je omzet bijvoorbeeld toch boven of onder de 20.000 euro uitkomt, of als de Belastingdienst je al automatisch had aangemeld voor de nieuwe regeling omdat je onder de oude regeling ook al een ontheffing had.

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

De nieuwe regeling is bedoeld om de administratie van kleine ondernemers veel makkelijker te maken. Dus geen btw meer in rekening brengen betekent minder rekenwerk voor je factuur en geen aparte btw-aangifte elk kwartaal. 

Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan de nieuwe KOR. Zo kun je bij weinig omzet nu geen btw meer terugvragen op producten die je zakelijk koopt, zoals een laptop of telefoon.

Ook mocht je voorheen de gerekende btw, als die niet meer was dan die 1345 euro, gewoon houden. Dan had je dus net een klein beetje meer omzet. Deze regeling zou dus vooral handig zijn voor ondernemers die heel weinig zakelijke kosten hebben.

VVD: nog veel onduidelijk over de nieuwe kleineondernemersregeling

Nog een nadeel is dat de arbeidsrelatie ook verwarrend kan worden. Zo raden sommige boekhouders al af om te vermelden dat je meedoet aan een vrijstelling, omdat dat misschien onprofessioneel overkomt. Sommige opdrachtgevers verwachten dat een professionele kracht btw rekent, is de redenatie. 

En ondernemers die geen btw rekenen voor producten of diensten waar dat normaal wel voor geldt en een factuur sturen waar die informatie op ontbreekt, kunnen volgens VVD-Kamerlid Lodders vragen krijgen. 

"Afnemers zullen misschien denken dat er gefraudeerd wordt. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn want daarmee heb je alleen maar meer werk. Dus dat moet goed geregeld worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet wil belastingvoordeel zzp'ers fors inperken

Waar moeten ondernemers nou rekening mee houden?

Het Register Belastingadviseurs laat weten dat de nieuwe regeling nog weinig leeft onder de doelgroep, zegt Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken bij het register. 

Hij geeft wel tips voor ondernemers: als je binnenkort veel investeringen gepland hebt of hebt gedaan, dan moet je opletten. "Het risico op herziening van de btw speelt dan een rol", legt hij uit. 

Ook kan je klantenbestand van invloed zijn of je wel of niet met de nieuwe KOR mee moet doen. "Houd ook rekening met buitenlandse klanten en transacties waarbij de btw is verlegd." Meld je sowieso niet te snel aan, maar overleg met je boekhouder, adviseert Schenk.

Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat ondernemers zich alleen konden aanmelden bij de nieuwe KOR als ze konden aantonen dat ze drie jaar op rij onder de 20.000-euro omzetgrens vielen. Dat is niet juist. Je kunt je tussentijds aan- en afmelden. De drie jaar gaat over de duur van de regeling nadat je bent aangemeld (of afgemeld).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van