Ga naar de inhoud
Carrière

Celstraf voor geldwagenchauffeur die 'negentig Turkse pizza's' stal

Beeld © ANP

Een chauffeur van een geldtransportwagen moet een jaar de cel in, omdat hij met handlangers 90.000 euro achterover drukte. Het geld, dat hij in een afgetapt telefoongesprek aanduidde als 'negentig Turkse pizza's', is foetsie.

De 43-jarige man werkte als chauffeur bij een geldtransportbedrijf. Tijdens een bezoek aan een bank in Rijsbergen in oktober 2017 legde hij een sealbag met 90.000 euro uit de kluis van de geldwagen klaar voor een mededader. Toen zijn bijrijder even met een andere klus bezig was, ging zijn kompaan er met de buit vandoor.

Psychische overmacht

Volgens de advocaat van de chauffeur zou de man wegens psychische overmacht niet moeten worden vervolgd. Hij zou door zijn medeverdachten onder druk zijn gezet, onder meer door het tonen van een vuurwapen en snijbewegingen langs de keel.

Ook zouden zij hem wekenlang hebben voorzien van harddrugs. Zo zou hij op de dag van de diefstal naar eigen zeggen onder invloed zijn geweest, door het roken van een pijpje cocaïne. Volgens de rechtbank Zeeland / West-Brabant in Breda is van druk echter niets gebleken.

Ander leven

Wat niet in het voordeel van de chauffeur werkte, was dat de politie op zijn telefoon Whatsapp-berichten aan de medeverdachten vond, met onder meer routebeschrijvingen en een afbeelding van het camerasysteem van de geldwagen. Ook stuurde hij een bericht aan de medeverdachte dat 'zijn leven in één klap gaat veranderen'.

Op basis van afgetapte telefoongesprekken concludeerde de rechtbank verder dat de chauffeur vanuit de gevangenis zijn deel van de buit veilig probeerde te stellen. Zo gaf hij zijn broer de opdracht ergens 35.000 euro op te halen.

Negentig Turkse pizza's

In een van de afgetapte gesprekken met zijn vermoedelijke mededaders zegt de chauffeur dat 'ze negentig Turkse pizza’s hebben besteld, en dat hij er 35 moet geven'. Als zijn gesprekspartner zegt dat hij niet weet waar hij op doelt, zegt de chauffeur: "Mijn geld, geld, geld, geld, geld, geld."

De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 139 dagen voorwaardelijk. Volgens de rechtbank doet deze eis echter onvoldoende recht aan de ernst van het feit. De chauffeur is daarom veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar.

Geen schadevergoeding

Het geldtransportbedrijf eiste in de strafzaak een schadevergoeding van 90.000 euro. Maar volgens de rechter moet het bedrijf dit geld in een civiele zaak op de chauffeur proberen te verhalen.