Ga naar de inhoud
Personal finance

Boete dreigt voor makelaars die bemiddelingskosten rekenen

Als je een huurcontract tekent, hoef jij als huurder meestal niet te betalen aan de makelaar. Beeld © GettyImages

Drie huurbemiddelaars dreigen forse boetes te krijgen omdat zij bemiddelingskosten rekenen aan huurders. Dat soort kosten rekenen is verboden. De makelaars moeten binnen zes weken stoppen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Huurbemiddelaars die werken voor de verhuurder mogen niet ook nog bemiddelingskosten rekenen aan de huurder. Toch zijn er nog steeds makelaars die zich niet houden aan deze wet, stelt de ACM vandaag.

Twee uit Eindhoven, een uit Rotterdam

De ACM heeft drie huurbemiddelaars een boete in het vooruitzicht gesteld als ze zich niet aan de wet houden. Deze zogenoemde last onder dwangsom kan oplopen tot 250.000 euro.

Het gaat om Domica Eindhoven, Goeth Vastgoed uit Eindhoven en Max Property Rentals uit Rotterdam.

Treedt een website of makelaar op als bemiddelaar, dan hoeft de woningzoekende volgens de wet geen kosten te betalen. Deze kosten liggen namelijk bij de verhuurder. Alleen als je een makelaar specifiek de opdracht geeft om een bepaalde woning voor je te zoeken, moet je betalen.

Pas op voor administratie- of contractkosten

"Dit is al heel lang bekend", vertelt Saskia Bierling, woordvoerder van ACM. "Toch blijken er nog makelaars te zijn die zich niet aan de wet houden. Ze doen het wel op een andere manier dan voorheen."

Makelaars noemen het nu geen 'bemiddelingskosten' maar geven de kosten een andere naam, zoals 'administratiekosten', 'advieskosten' of 'contractkosten'. Ook maken ze meestal niet vooraf bekend dat de huurder kosten moet betalen. Dat ontdekt hij pas al hij het contract tekent.

De partijen die de ACM nu dwingt te stoppen, brachten bedragen van enkele tientallen tot 400 euro in rekening.

Wet
Lees ook
Wet moet huurwoning betaalbaarder maken voor lage middeninkomens

'Speciale extra kosten'

Het klopt dat Max Property Group kosten rekende aan huurders, vertelt directeur Edwin de Pijper aan RTL Z. "Dat doen we omdat we in Rotterdam speciale extra kosten hebben", zegt hij. "De dienstverlening waarvoor de huurder betaalde, kwam ook ten goede aan de huurder", zegt hij. 

Op de vraag wat die 'speciale extra kosten' dan zouden zijn, geeft hij geen antwoord.

De ACM wijst er in een persbericht expliciet op dat het niet uitmaakt of bemiddelaars 'administratiekosten, een aanbetaling of inschrijfgeld' rekenen. "Het is gewoon verboden. Daarom treden wij op."

Nu zijn de kosten verschoven naar de verhuurder, zegt De Pijper. "Daar zijn verhuurders niet blij mee, maar het moet. Wij blijven wel van mening dat het niet om bemiddelingskosten ging, maar ik wil ook niet vechten tegen de overheid."

'Wij rekenen geen bemiddelingskosten'

Goeth Vastgoed geeft toe dat het bedrijf bemiddelingskosten rekende. De bedrijfsleider vertelt aan RTL Z dat zij daar na de last onder dwangsom van ACM mee gestopt zijn.

Alleen Domica Eindhoven gaat in beroep tegen de uitspraak. Het bedrijf was op moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar.

Kosten terugvorderen

De ACM roept consumenten op melding te maken als ze zelf onterecht kosten moeten betalen. Als je al hebt betaald, kun je het geld terugvorderen met een brief aan de makelaar. Op de site van ConsuWijzer vind je een voorbeeldbrief.

Betaald
Lees ook
Betaald voor bemiddeling bij huurhuis? Eis je geld terug!