Ga naar de inhoud
Carrière

De Mol wil uitspraak rechter over bitcoin-oplichting

Beeld © ANP

Mediamagnaat John de Mol wil een uitspraak van de rechter in de zaak die hij tegen Facebook heeft aangespannen. De Mol wil dat er maatregelen worden genomen tegen nepadvertenties waarin hij voorkomt.

In die nepadvertenties prijst De Mol zogenaamd bitcoin-producten aan. De namen en foto’s van verschillende Nederlanders worden in die advertenties gebruikt om mensen ervan te overtuigen geld over te maken. 

Nietsvermoedende Facebookgebruikers worden gelokt met wervende quotes over hoe rijk de producten hen gaan maken. Onder meer Humberto Tan en Waylon worden ook genoemd in de advertenties. 

De
Lees ook:
De Mol sleept Facebook voor de rechter vanwege bitcoinadvertenties

De rechter vroeg Facebook en De Mol in juni om met elkaar in gesprek te gaan over de zaak. Na drie maanden praten concludeert De Mol dat het niet lukt om afspraken te maken met Facebook. 

Volgens De Mol heeft hij er alles aan gedaan om afspraken te maken om de oplichterij door de advertenties te stoppen. Die afspraken werden volgens de Talpa-oprichter echter niet vastgelegd in een overeenkomst. 

Elon
Lees ook:
Elon Musk is helemaal klaar met crypto-scams (en hij is niet de enige)

'Automatisch filter tegen advertenties' 

De Mol snapt naar eigen zeggen niet waarom Facebook geen maatregelen neemt. Hij vindt het 'stuitend' dat een bedrijf dat miljarden winst maakt 'zijn platform ter beschikking stelt aan criminelen met als doel onschuldige mensen op te lichten'. De Mol wil een filter waardoor advertenties met zijn naam en foto automatisch worden geblokkeerd op Facebook en Instagram. 

Facebook stelt in een reactie dat de advertenties niet thuishoren op het platform en dat de advertenties worden verwijderd zodra ze worden gezien. Volgens het bedrijf passen de oplichters hun tactieken voortdurend aan om detectie te ontlopen.