Ga naar de inhoud
Beter werken

Beweeg voldoende tijdens je werk

Overleg met je collega tijdens een korte wandeling Beeld © ANP

Hoe haal je meer uit je werkdag? RTL Z deelt de beste suggesties. Aflevering 15: zorg voor voldoende beweging.

Maar liefst 80 procent van de Amerikanen krijgt te weinig beweging. Voor werknemers zal dat niet anders zijn. Tegenwoordig doen veel mensen zittend werk en vaak komen we met de auto naar ons werk. Lekker veel beweging heb je dan!

De gevolgen voor werknemers van te weinig beweging zijn schokkend. Volgens een onderzoek dat verscheen in The Lancet is één op de tien doden wereldwijd te wijten aan het feit dat werknemers niet opstaan en te weinig fysieke beweging, zoals vijf dagen per week 30 minuten per dag wandelen, krijgen.  

Een rapport van het Amerikaanse instituut voor kankeronderzoek wijst uit dat te weinig beweging, oftewel te veel zitten, in de VS voor 43.000 gevallen van darmkanker en 49.000 gevallen van borstkanker oplevert. Beweging verlaagt ook het risico op andere soorten kanker, op diabetes type 2 en hartziekten.

Doe dit om meer te bewegen:
Als je een kantoorbaan hebt of veel met de auto op pad bent lijkt het lastig om voldoende beweging te hebben, maar in de praktijk valt dat reuze mee.

- Zo kun je een timer op je computer instellen waardoor je elk uur een korte pauze van twee of drie minuten neemt. Wat ga je doen in die pauze? Ga naar de wc, haal koffie, loop naar een collega om te overleggen of iets te vragen.
- Een overlegje hoeft niet zittend, het kan ook tijdens een wandeling. Dan kom je misschien ook nog even buiten.
- Houd gewichtjes bij de hand om te gebruiken tijdens een telefoongesprek of terwijl je leest.
- Tijdens bellen hoef je niet te zitten, het kan ook staand of terwijl je loopt
- Veel bureaus kun je zo instellen dat je kan staan. Je zorgt dan voor meer beweging dan als je zit.

Neem de lift
Verder is er natuurlijk een aantal logische tips: neem de trap en niet de lift, loop bij een college langs in plaats van te mailen. 

Als je het helemaal goed wilt doen zorg je ook voor beweging voordat je naar je werk gaat. Doe een paar oefeningen thuis. Een aantal van deze oefeningen kan je ook op je werk doen of 's avonds.

Parkeer niet pal voor de deur
Als je meer aan bewegen denkt zul je zien dat er heel veel mogelijkheden zijn om beweging te hebben. Als je naar de trein loopt of fietst dan scheelt dat al. Tijdens het overstappen bij het openbaar vervoer kun je de tijd die je hebt benutten om nog een stukje om te lopen, al is het maar een paar honderd meter.

Ga je met de auto? Geen probleem. Loop niet meteen vanaf de parkeerplaats naar je werk, maar loop een stukje om, of parkeer de auto niet pal voor de ingang.

Beter tien keer 3 minuten dan een keer 30 minuten beweging
Bedenk wel dat het belangrijk is om geregeld te bewegen. Dus niet een uur hardlopen en dan de rest van de dag zitten, maar gedurende de hele dag door bewegen. Je concentratie wordt er nog beter door ook!