Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Van burgemeester naar buschauffeur: ‘Je voelt je echt the king of the road’

10 september 2019 06:21 Aangepast: 10 september 2019 12:39
Wim Groeneweg bij zijn bus. Beeld © Eigen beeld

Een ding wist Wim Groeneweg zeker: toen zijn baan als burgemeester ophield te bestaan, wilde hij niet achter de geraniums gaan zitten. "Ik wilde iets gaan doen wat vooral lekker praktisch was", zegt hij. En dus was het tijd voor een carrièremove: van burgemeester naar buschauffeur.

Ruim vijftien jaar was de 62-jarige Groeneweg burgemeester. Eerst in Woerden, daarna in Vianen. Per 1 januari ging gemeente Vianen - na 758 jaar - op in de gemeente Vijfheerenlanden, samen met Leerdam en Zederik. Groeneweg was opeens burgemeester-af.

En dat is even wennen als het grootste deel van je week uit bestuurlijke activiteiten bestond. "Ik wilde echt niet op de bank gaan zitten", memoreert Groeneweg aan die periode. "Het leek me leuk om met grote voertuigen in de weer te zijn en met mensen op pad te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het roer om: van kledingwinkel naar klimbos in Spanje

Zo gezegd, zo gedaan. In november werd bekend dat het burgemeesterschap van Groeneweg afliep. "Toen kondigde ik al aan dat ik mijn grootrijbewijs wilde halen. Vrij snel daarna belde Pouw, een grote busmaatschappij uit Vianen, met de mededeling dat ze me graag bij het bedrijf wilden hebben."

"De eerste keer is het best eventjes heel spannend hoor."

'King of the road' 

In mei volgde de ex-burgemeester lessen. Toen Groeneweg in juni zijn rijbewijs had kon hij meteen aan de slag. "Het was leuk om te doen. Ik had zeventig mensen in de bus die ik weg moest brengen naar een festival", zegt Groeneweg.

"Dan moet jij ze dus naar een parkeerplaats brengen, in een enorm voertuig. Dat is de eerste keer best eventjes spannend hoor", zegt hij lachend. Inmiddels is Groeneweg, die een paar keer per week op de bus zit, eraan gewend. "Je mag met een groot voertuig over de weg. Dat is niet niets. Je voelt je echt king of the road."

Wim Groeneweg achter het stuur van 'zijn' bus. Wim Groeneweg achter het stuur van 'zijn' bus.

Ambities als burgemeester niet weg

King of the road of niet, Groeneweg mist het burgemeesterschap wel. Hij hoopt dan ook dat hij nog eens het ambtsketen om zijn nek mag hangen. "Die ambitie ben ik nog niet verloren en ik hou ook goed contact daarover. Mijn collega's op de bus vinden het heel leuk dat ik er werk, maar die zeggen ook wel dat ik mijn bestuurlijke talenten niet overboord moet gooien", zegt Groeneweg.

Ook als hij weer (waarnemend) burgemeester zou worden, wil de 'king of the road' op de bus blijven rijden. "Al is het maar een dag in het weekend. Ik vind het echt heel erg leuk. Als burgemeester heb ik ook wel geleerd om met hele verschillende mensen om te gaan. Soms heb ik kinderen in de bus, soms leuke mensen, soms ook vervelende mensen. Dan moet je een beetje opvoeden."

Groeneweg rijdt schoolreisjes, festivals, pendelritten en gewoon op de 'normale' buslijn. "Ook in Vianen. Ik heb dus vaak mensen in mijn bus die ik nog ken uit mijn burgemeesterstijd, of mensen die mij kennen. Veel mensen weten dat ik nu chauffeur ben. Ik krijg alleen maar positieve reacties", zegt hij. 

Kritische noot

Is alles dan positief? Groeneweg heeft een kritische noot. Als oud-bestuurder zit hij in de wachtgeldregeling. Als hij op de bus rijdt, ontvangt hij een inkomen, dat in mindering wordt gebracht op het wachtgeld.

"Niet zozeer alleen voor mezelf, maar een buschauffeur verdient schandalig weinig terwijl het werk echt heel belangrijk is. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en soms pittige rijtijden", zegt Groenweg. 

"Als je dan midden in de nacht bij de garage komt en je moet de bus nog opruimen, dan ben je het ook wel eens een beetje zat", zegt hij. Vergoelijkend: "Maar de volgende keer heb ik het ook weer meteen naar mijn zin." 

Wim Groeneweg achter het stuur van 'zijn' bus. Wim Groeneweg achter het stuur van 'zijn' bus.

Priester en effectenmakelaar

Volgens de chauffeur is het werk op de bus voor heel veel mensen een geschikte klus. "Bij mijn theorielessen zat ik in zo'n schoolklasje met een priester en een effectenmakelaar. Ik spreek ook veel mensen die zeggen: zoiets heb ik altijd gewild. Die doen het alleen niet."

De grote tip? "Je moet niet te statusgevoelig zijn en je moet van je troon af. Als je alleen maar de belangrijke burgemeester wil uithangen, dan is het niets. Dit werk is heel hard nodig in de samenleving en het ligt me dicht aan het hart", zegt Groeneweg.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van