Carrière

Zoek je een baan? Nu tekorten in 140 beroepen

06 september 2019 10:21
Nu zijn ook advocaten en onderzoekers naar witwassen moeilijk te krijgen. Beeld © ANP

Goed nieuws voor werknemers. Het aantal beroepen met moeilijk vervulbare vacatures is gestegen naar maar liefst 140. Word advocaat, belastingadviseur, beleidsmedewerker milieu of ongediertebestrijder!

De arbeidsmarkt blijft krap, dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het UWV over moeilijk vervulbare vacatures. Nu zijn er ook banen in verkoopberoepen, bij de overheid en in de juridische sector die lastig zijn in te vullen door werkgevers.

Helft van de vacatures

In totaal is voor 45 procent van de vacatures moeilijk iemand te vinden. Net als eerder is het lastig om onder meer metselaars, elektriciens, programmeurs en leraren in exacte vakken te vinden.

Maar nu vechten werkgevers ook om je als je bijvoorbeeld Customer Due Dilligence-specialist bent (die bij banken onderzoek doen naar witwassen), declarant (die de verplichte douaneformaliteiten afhandelt), beleidsmedewerker ruimtelijke ordening, ongediertebestrijder, of IT-auditor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werk! Bij deze bedrijven krijg je zonder sollicitatiegesprek een baan

Weinig opleiding

Je hoeft echter niet overal heel lang voor te hebben doorgeleerd. Er zijn steeds meer beroepen waarvoor je nauwelijks een opleiding nodig hebt, die toch moeilijk in te vullen zijn.

Dat geldt voor onder meer verf- en lakspuiters, medewerkers autowasstraat, verkeersregelaars, slopers in de bouw of verkoopmedewerkers van een tankstation.

MBO'ers

Maar vooral naar vakmensen met een middelbare beroepsopleiding is grote vraag. In ruim de helft van de vacatures die lastig zijn in te vullen gaat het om onder meer dakdekkers, liftmonteurs, operators in de procesindustrie, fietsenmakers, opticiens, zweminstructeurs, of matrozen in de binnenvaart.

Werkgevers denken dat het in het tweede halfjaar nog moeilijker wordt om mensen te vinden. Dat geldt voor bijna een kwart van hen. Vooral werkgevers voor wie het nu al lastig is om iemand te vinden, verwachten dat zijn nóg harder moeten zoeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van