Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Gemiddelde hypotheeksom stijgt, maar hypotheekmarkt krimpt

03 september 2019 10:45 Aangepast: 03 september 2019 13:06

Nog nooit was het bedrag waarvoor een gemiddelde hypotheek werd afgelosten zo hoog als nu, maar het aantal afgesloten hypotheken daalde. Dat de piek op de woningmarkt bereikt lijkt, is ook in de trend op de hypotheekmarkt terug te zien.

In het tweede kwartaal van dit jaar met 12,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug, blijkt uit de hypotheekupdate van consultancybureau IG&H. Zij merken op dat de hypotheekmarkt voor het derde achtereenvolgende kwartaal een krimp op jaarbasis laat zien.

De gemiddelde hypotheeksom groeide overigens nog maar matig. Omdat het aantal afgesloten hypotheken sneller daalde dan het bedrag steeg viel de omzet 9,1 procent lager uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder starters, wel hogere hypotheken: gemiddeld meer dan 2,5 ton

Omzet gedaald

De hypotheekomzet kwam in het tweede kwartaal uit op 24 miljard euro, ruim 9 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 is de hypotheekmarkt wel weer gegroeid.

Er zijn afgelopen kwartaal bijna 76.000 hypotheken afgesloten. Een derde van hen is oversluiter, 21 procent is starter en 46 procent is een doorstromer op de hypotheekmarkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Test: Wat weet jij van hypotheken?

Record, maar groei vlakt af

De gemiddelde hypotheeksom is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 317.000 euro. Dat is een record, maar de stijging is wel klein: slechts 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De groei vlakt af.

Starters sluiten gemiddeld een hypotheek af van 259.680 euro. De doorstromer zit een stuk hoger, op 357.218 euro. De gemiddelde woningwaarde is 318.000 euro voor alle woningen, voor eensgezinswoningen is het 333.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van