Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Minder armoede in Nederland, niveau daalt naar voor crisisjaren

03 september 2019 00:07 Aangepast: 03 september 2019 06:13
Archieffoto.

De armoede in Nederland is de afgelopen jaren verder gedaald. In 2017 waren er nog iets minder dan 940.000 mensen arm, volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Ieder jaar doet het planbureau onderzoek naar de hoeveelheid arme mensen in ons land. Sinds 2013, toen 1,2 miljoen mensen arm waren, daalt het aantal. Het SCP gebruikt het 'niet-veel-maar-toereikendcriterium' als maatstaf.

In 2013 piekte de armoede in Nederland. 7,6 procent van de bevolking had toen te maken met armoede. In 2007, voor de crisis, had 5,4 procent van de bevolking daarmee te maken. In 2017 ging het om 5,7 procent, wat betekent dat het niveau van armoede in Nederland weer ongeveer gelijk is aan de jaren voor de crisis.

Samenstelling armen

Ruim 272.000 van de arme mensen zijn kinderen. Het gaat om ongeveer 8,1 procent van alle kinderen in Nederland. Bijna 92.000 arme mensen zijn juist 65 jaar of ouder.

Vrij veel arme volwassenen, zo'n 220.000 van de 666.000, hebben werk. Ongeveer de helft werkt in loondienst, bijna 95.000 verkeren als zelfstandig ondernemer in armoede. Het SCP ziet nog twee duidelijke groepen bij de arme volwassenen: bijstandsgerechtigden (150.000) en pensioenontvangers (105.000).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel een baan, toch arm: meer werkenden kampen met geldproblemen

Veel armen met migratieachtergrond

326.000 van de arme volwassenen hebben een migratieachtergrond. Dat is bijna de helft van de totale groep arme volwassenen. Migranten die niet uit het westen komen zijn vaker arm dan westerse migranten. Migranten van de eerste generatie, die zelf in het buitenland zijn geboren, zijn vaker arm dan mensen wiens ouders in het buitenland zijn geboren.

Migranten die uit vluchtelingenlanden komen hebben het grootste risico op armoede. De enige groep waar de kans op armoede is gestegen zijn Syriërs. 54 procent van hen is arm. Bij migranten uit andere vluchtelingenlanden is het armoedepercentage gedaald in de afgelopen jaren.

Hier wonen de meeste mensen onder de niet-veel-maar-toereikend-grens

De meeste armen wonen, procentueel gezien, in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. In alle drie die gemeenten is het percentage armen hoger dan 10 procent, al is het ook overal met 4 tot 5 procentpunten afgenomen. Het postcodegebied met de meeste armen, 22,5 procent, ligt in Arnhem.

2,2 miljard euro nodig

Het SCP bekeek ook hoeveel een arm huishouden tekort had. De helft van de huishoudens komt meer dan 3000 euro tekort per jaar, de andere helft minder. Om het totale inkomenstekort van arme huishoudens aan te vullen, zou er iets meer dan 2,2 miljard euro nodig zijn.

In 2013 ging het nog om bijna 2,7 miljard euro. De daling van het totale inkomenstekort gaat minder snel dan de daling van het aantal arme personen. Per persoon kwamen mensen in 2017 meer tekort dan in 2013, wat betekent dat vooral mensen met een klein tekort uit de armoede raakten.

Oproep:

Jongeren komen vaker in aanraking met schulden, blijkt uit verschillende onderzoeken. De oorzaken zijn divers: vaker werk via flexcontracten, dure woningen en stijgende studiekosten. Wij zijn op zoek naar verhalen van jongeren (18-30 jaar) die hier tegenaan lopen. Stuur je naam en e-mailadres naar caroline.van.soelen@rtl.nl

Alle verhalen die RTL Nieuws maakt over arm zijn in een rijk land worden gebundeld in het onderzoeksdossier 'Arm in een rijk land'. Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, maar toch vallen ook in ons land mensen buiten de boot. Onderzoeksjournalist Caroline van Soelen duikt in deze verhalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees alle verhalen:

Arm in een rijk land

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van