Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Duits voorstel: beloon fietsforens met extra vakantiedag

31 augustus 2019 16:10
Fietsers worstelen met de wind in Rotterdam. Beeld © ANP

Muziek in de oren van mensen die met de fiets naar hun werk gaan. Een Duitse politicus oppert om mensen die dat doen, te belonen met een extra vakantiedag.

Mensen die naar hun werk fietsen, zijn gezonder en minder vaak afwezig dan collega's die met het openbaar vervoer gaan of met de auto. Althans, dat zegt Stefan Gelbhaar in een interview met CNN. Gelbhaar is lid van het Duitse parlement, de Bondsdag, voor oppositiepartij De Groenen.

Hoewel er al wel fiscale regelingen zijn om mensen te stimuleren op de fiets naar werk te gaan, belonen deze geen van alle het 'positieve effect' dat fietsforenzen heeft op de gezondheid, geeft Gelbhaar als reden voor zijn pleidooi.

Minder files

Hij hoopt dat de Duitse overheid zijn voorstel omzet naar werkelijkheid, dat zou er ook voor zorgen dat minder mensen met de auto naar hun werk gaan. "Dat vermindert de files en luchtvervuiling en zo profiteren niet alleen fietsers, maar de hele samenleving", zegt hij.

Een Duitse verzekeraar is kritisch, onder meer omdat er volgens het bedrijf geen bewijs is dat fietsers gezonder zijn dan mensen die niet fietsen. En, waar ligt de grens, vraagt de verzekeraar zich af: moeten mensen die bijvoorbeeld heel gezond eten dan ook een extra vakantiedag krijgen?

Leasefiets

In Nederland probeert het kabinet mensen te verleiden de fiets te nemen door het leasen ervan te stimuleren. Wie via werk een fiets leaset, betaalt daar vanaf 1 januari 1 procent bijtelling voor.

Dat lijkt op het belastingvoordeel dat leaserijders van auto's krijgen. Het komt erop neer dat je als werknemer 7 procent van de winkelwaarde van de leasefiets bij je bruto inkomen optelt, waar je vervolgens belasting over betaalt. De rest van de leasekosten zijn voor de werkgever.

In het kader van het klimaatakkoord trekt het kabinet bovendien 75 miljoen euro extra uit voor fietsenstallingen bij stations en fietssnelwegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf 1 januari rijd je voor een prikkie een dure fiets van de zaak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van