De grote banken in Nederland zijn nog niet zo ver, maar Van Lanschot heeft de stap aangedurfd. De bank voor vermogende mensen gaat klanten laten betalen voor het spaargeld dat zij bij de bank stallen.
Sinds 1 juli betalen klanten van de bank met een saldo van tussen de 2,5 en 5 miljoen euro 0,2 procent rente over hun spaargeld bij de bank, blijkt uit een overzicht op de website.
Voor klanten met meer dan 5 miljoen euro op de spaarrekening, rekende de bank al -0,4 procent rente. Per oktober 2017 betaalden die 0,2% rente om te sparen, een percentage dat een jaar later werd verhoogd tot 0,4%. De bank berekent zo de kosten door die zij zelf maakt, als het kasgeld parkeert bij de centrale bank, laat een woordvoerder van Van Lanschot weten.
Turbulent
In het halfjaarbericht van de bank werd de lage rente ook al aangehaald. Het eerste halfjaar van 2019 was 'turbulent', mede door de 'uitzonderlijk lage marktrente'. De inkomsten uit rente die de bank aan haar klanten rekent, daalden met 6 procent.
En dat viel nog mee, want de bank had al rekening gehouden met minder inkomsten hieruit. Maar, zo waarschuwde Van Lanschot, als de rente verder wordt verlaagd, en de ECB hintte daar onlangs op, dan heeft dat gevolgen.
Van Lanschot is overigens niet de eerste bank die vermogende klanten negatieve rente rekent. Hof-Hoorneman Bankiers, ook een bank die zich richt op vermogende clientèle, rekent al sinds maart 2016 -0,4 procent rente op al het spaargeld boven de 2 miljoen euro.

Gevoelige stap
Negatieve rente rekenen over spaargeld ligt erg gevoelig, maar banken hebben naar eigen zeggen weinig keuze. Op de leningen die zij verstrekken zijn de marges laag en zelf moeten de banken een boeterente betalen aan de ECB als zij daar geld stallen.
Het percentage van 0,4 procent dat Van Lanschot klanten met meer dan 5 miljoen euro spaargeld rekent, is exact hetzelfde als de boeterente die de ECB rekent.
ING en Volksbank
De grote Nederlandse banken rekenen nog geen negatieve rente voor particulieren, maar ING en Volksbank konden onlangs niet uitsluiten dat zij deze stap ook zetten.
Nadat topman Ralph Hamers zei dat de bank het rekenen van negatieve rente als optie overweegt voor als de ECB de rente verder verlaagt, stak een storm van protest op. De bank rekent haar grote zakelijke klanten al wel negatieve rente.
