Hoop voor huurders in hete huizen. Die hoeven niet perse alleen voor een oplossing te zorgen om het huis koel te houden. Een rechter in Amsterdam bepaalde deze week dat woningcorporatie Ymere moet gaan onderzoeken wat ze kunnen doen aan de hitte bij een aantal van hun huurders.
Klaas en Willy huren sinds 2005 een woning op IJburg in Amsterdam. In het begin waren ze nog erg blij met hun sociale huurwoning. Maar inmiddels zijn ze de warmte in de woning goed zat. "Op een dag dat het buiten 22 graden is en de zon schijnt is het hier 28 graden binnen", vertelt bewoonster Willy.
Gordijnen dicht, ’s avonds de ramen open
Samen met Klaas woont ze in een hoekwoning van de Maria Austriastraat. "Het is hier heel snel te warm. 35 graden komt best vaak voor. Vorig jaar haalden we zelfs een keer de 40. Dat komt doordat de zon bij ons vol op de woning staat."
Willy en Klaas leven in de zomer dan ook praktisch altijd achter dichte gordijnen. "Dat komt omdat we een hoekwoning hebben met veel glas. De zon draait zo dat hij altijd wel ergens op de woning schijnt. We zitten gewoon opgesloten op deze manier. Later in de avond zetten we dan nog wel de ramen open, maar het koelt gewoon niet snel genoeg af terwijl het wel heel snel opwarmt."
Gebroken Been
De hitte heeft ook medische gevolgen voor Klaas. "Mijn man is twee keer flauwgevallen van de hitte hier en heeft daardoor zelfs een keer zijn been gebroken." Daarbij heeft Klaas een urinestoma. "Die moet normaal gesproken eens in de twee misschien zelfs net drie dagen vervangen worden. Maar als je gaat zweten dan laat die lijm sneller los. Op warme dagen moeten we die stoma wel vijftien keer vervangen."
Dat kost Willy en Klaas ook nog eens flink wat geld. "Niet alles wordt vergoed. De doekjes bijvoorbeeld om lijmresten mee los te maken. Je gaat dan zo door die doosjes heen en dat kost toch best wat."
Huurverlaging
Met hulp van de huurdersorganisatie !Woon stapten Klaas en Willy dan ook naar de huurcommissie toe. Ze eisten dat hun verhuurder Ymere wat aan de warmte zou doen. De huurcommissie gaf ze gelijk. Nu betalen Klaas en Willy 20 procent minder huur tot de hitteproblemen zijn verholpen.
Jeroen Kosters van !Woon was erg blij met die uitspraak: "De huurcommissie erkende dat als het meer dan 300 uur boven de 26,5 graden is in een woning er sprake is van een gebrek. Daarbij moet de bewoner dan wel zelf al dingen hebben geprobeerd om het huis te koelen."
Opnieuw naar de rechter
Die huurverlaging hebben Klaas en Willy nog steeds, want Ymere heeft nog altijd niets gedaan aan de warmte. En dus besloot het stel (samen met de bovenburen) de verhuurder te dagen in een kort geding. Ook hier kregen de huurders gelijk. Ymere moet nu dus gaan onderzoeken hoe ze de situatie van Willy en Klaas kunnen verbeteren en daar minstens drie manieren voor bedenken.
"Maar daarmee zijn ze er nog niet," legt Koster uit. "Ymere kan straks nog zeggen dat ze de oplossingen niet toereikend of te duur vinden en het dus niet uit gaan voeren. Dan zullen we opnieuw naar de rechter stappen."
Betekenis voor andere huurders
Volgens Koster ligt dit in de lijn der verwachtingen. "Tijdens het kort geding liet de advocaat van Ymere al doorschemeren dit mogelijk tot de hoogste rechter aan te vechten. Het zou bij hen namelijk mogelijk gelden voor duizenden woningen."
Annet van Tulder van Ymere laat weten dat zij wat betreft deze zaak het onderzoek in september afwachten. "Daarna bepalen we wat de vervolgstappen en de eventuele oplossingen." Maar wel zegt zij: "De woningen zijn een tijdje geleden gebouwd en voldoen gewoon aan het toenmalig bouwbesluit. We hebben natuurlijk te maken gehad met twee extreem hete periodes in de zomer de afgelopen jaren. Dus dat merk je in die woningen ook niet alleen Ymere zal dit merken, ook particuliere verhuurders en andere corporaties. Het wordt ook gewoon warmer."
Hoewel de uitspraak in Amsterdam geen precedentwerking heeft, kan hij toch gevolgen hebben voor andere huurders, vertelt Koster. "Door de eerdere uitspraak van de huurcommissie en nu de beslissing van de rechter in Amsterdam laat het wel zien dat verhuurders hier ook absoluut een verantwoordelijkheid in hebben."
Meer zaken zullen volgen
!Woon is dan ook al in gesprek met een andere verhuurder die een soortgelijk probleem had. "Die hebben besloten het wel te gaan onderzoeken dus gelukkig hoeven we daar niet ook naar de rechter. Maar ik verwacht dat er nog veel van dit soort zaken zullen volgen."
Zo’n zaak is niet heel makkelijk. Want huurders in een soortgelijke situatie als Klaas en Willy zullen altijd opnieuw naar de rechter moeten als ze iets willen afdwingen. Net als Klaas en Willy moet je aantonen dat het huis te warm is.
De definitie van 'te warm'
Dat is ingewikkeld doordat in elke zaak opnieuw bepaald moet worden wat 'te warm' precies inhoudt. Door de huurcommissie werd bij Klaas en Willy bepaald dat het meer dan 300 uur warmer moet zijn dan 26,5 graden, ondanks inspanningen van de bewoner om het koeler te maken.
Maar deze norm is niet altijd van toepassing, volgens huurrechtjurist Mirjam Koppe. "Er is namelijk geen wettelijke norm voor wanneer een woning te warm is. De rechter hanteert daardoor een andere definitie van wanneer het een gebrek zal zijn voor de bewoner dan de huurcommissie."
Huurdersvereniging Woonbond wil dan ook dat die landelijke norm er wel komt. "Dat maakt het voor huurders veel makkelijker om te weten wanneer hun woning niet voldoet aan de eis", legt Marcel Trip uit. "En dus sta je dan sterker ten opzichte van de verhuurder."