Ga naar de inhoud
Carrière

Creatiever worden? Bij PwC trekken ze hun pak uit

De Hakken Pakken Run op de Zuidas. Beeld © ANP (Archieffoto)

Elke dag maar weer dat pak aan, of die jurk met hakken… Beetje saai, vind je niet? Dat vond de Australische afdeling van PricewaterhouseCoopers (PwC) ook. Daar strijken de werknemers voortaan regelmatig 's avonds hun Hawaii shirts, in plaats van overhemden of bloezen.

Het bedrijf hoopt zo de creativiteit wat op te krikken. Helaas voor de fans: het is niet elke dag feest. Wie 'down under' bij het sjieke accountants- en belastingadviesbedrijf werkt mag alleen op woensdagen in zijn favoriete outfit op komen dagen.

"De verandering maakt deel uit van een vierjarig strategieplan om ons team op de frissen", vertelde manager Sue Horlin in de Australian Financial Review. "We willen ons personeel een beetje speelruimte geven om zichzelf te zijn."

Pakken zijn uit

Wellicht heeft ze ook helemaal gelijk. Alhoewel pakken vroeger vooral gedragen werden door de hogere managementlagen, lijken ze een beetje gedegradeerd te zijn. Je straalt pas echt uit dat je succesvol bent, als je je niet aan ouderwetse regeltjes hoeft te houden.

Echte succesvolle jonge topondernemers onderscheiden zich op het werk door lekker in hun t-shirt op te komen dagen. Bovendien is een pak ook best onhandig, want werk en vrije tijd lopen steeds meer door elkaar. 

 

Instagram's biggest star in our smallest room. Thanks for stopping by @selenagomez

Een foto die is geplaatst door Mark Zuckerberg (@zuck) op

Groot contrast met beleid in Londen

Het verhaal staat in schril contrast met de gebeurtenis van afgelopen week, toen een receptioniste bij hetzelfde bedrijf in Londen ontslagen werd omdat ze geen hoge hakken wilde dragen.

Elke vrouw weet: je loopt toch wat minder lekker op hoge hakken. "De verplichte werkoutfit bevoordeelt mannen omdat hun schoenen geen invloed hebben op hun houding en bewegingsvrijheid en leidt niet tot gezondheidsproblemen", verklaarde de receptioniste toen ze een handtekeningenactie begon om het onderwerp op de politieke agenda te zetten.