Personal finance

Flexwerker komt er bekaaid vanaf: verdient 7 procent te weinig

22 augustus 2019 00:15 Aangepast: 22 augustus 2019 07:29
Een demonstratie tegen flexwerk op de Dag van de Arbeid. Beeld © ANP

Mensen zonder vast contract verdienen veel minder dan mensen met een vast contract. Flexwerkers krijgen gemiddeld 48 procent minder voor hun werk dan vaste werknemers. Ook als je voor allerlei zaken corrigeert, blijft er nog een gat van 7 procent over.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar het verschil tussen de verdiensten van mensen met een vast contract en alle andere contractvarianten (met uitzondering van zzp'ers).

Dat er een loongat zit tussen flexwerkers en mensen met een vaste aanstelling, is op zichzelf niet vreemd. Flexwerkers zijn bijvoorbeeld vaak jonger en lager opgeleid. Ook werken ze vaker in deeltijd, werken minder lang bij dezelfde baas en zitten vaker in beroepen die minder goed betalen. Dat verklaart een groot deel van het verschil.

Toch een fors verschil

Maar uit het onderzoek blijkt dus ook dat als flexibele arbeidskrachten dezelfde achtergrondkenmerken zouden hebben als vaste krachten er een verschil overblijft van 7 procent. Flexwerken is gemiddeld genomen dus slecht voor je salaris.

Opmerkelijk is dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende vormen van flexwerk. Oproepkrachten en tijdelijk personeel zonder vaste uren verdienen het minst. Gemiddeld krijgen zij 58 procent minder dan mensen in vaste dienst.

Maar dat is dan ook bij uitstek vaak werk in laagbetaalde beroepen. Gecorrigeerd voor zaken als opleidingsniveau blijkt dat juist deze groep een loon krijgt dat heel dicht in de buurt ligt van het salaris dat een vaste kracht krijg: oproepkrachten krijgen slechts 3 procent minder na correctie.

Uitzendkrachten krijgen te weinig

Bij uitzendkrachten ligt dat heel anders. Zij verdienen door de bank genomen 37 procent minder, maar na de correctie blijft daar nog steeds 13 procent van over. Met andere woorden: als je als uitzendkracht werkt, verdien je gemiddeld een flinke hap minder dan mensen die hetzelfde werk doen met een vaste baan.

Voor werknemers op tijdelijke contracten is dat gat doorgaans kleiner. Mensen met uitzicht op een vast contract verdienen na correctie gemiddeld 7 procent ‘te weinig’. Voor werknemers die langer dan een jaar op een tijdelijk contract ergens werken is dat gat ietsjes groter (9 procent).

Tijdelijke werknemers met een die korter dan een jaar ergens werken komen er het slechts vanaf van iedereen. Na correctie verdienen zij nog altijd 15 procent minder dan wanneer ze een vast contract hadden gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van