Ga naar de inhoud
Personal finance

Deense miljonairs moeten rente gaan betalen over hun spaargeld

Beeld © Getty

Nederlandse banken durven er vooralsnog niet aan, maar een grote Deense bank gaat nu toch overstag. Rijke spaarders bij de Jyske Bank moeten vanaf december rente betalen om geld te stallen.

Wie meer dan 7,5 miljoen Deense kroon heeft gespaard bij de Jyske Bank, omgerekend ongeveer 1 miljoen euro, moet met ingang van december rente betalen.

Hoeveel precies, dat verschilt per klant. De bank wil met spaarders in gesprek om met hen een individuele regeling te treffen. Lukt dat niet, dan geldt een tarief van -0,6 procent.

Iemand met omgerekend een miljoen euro op de bank, zou in dat geval jaarlijks het equivalent van 6000 euro aan rente moeten betalen.

Steeds dichter bij de nul

Tot nu toe heeft nog geen enkele Nederlandse bank het aangedurfd om de spaarrente te verlagen. Wel is er volop speculatie, want banken moeten nu al betalen voor het spaargeld dat zij 's nachts bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen.

Dat maakt het voor hen moeilijk om geld te verdienen aan spaarders. De vrees is dat de ECB de rentes nog verder zal laten zakken, waarmee een negatieve spaarrente voor particulieren nog dichterbij komt.

"Het is duidelijk dat niemand een negatieve spaarrente wil. Dat willen de spaarders niet, dat willen de banken niet. Maar je kunt nooit iets uitsluiten", zei Maurice Oostendorp dit weekend. Hij is de topman van Volksbank, waar onder meer SNS en ASN onder vallen. Eerder had vakgenoot Ralph Hamers van ING al vergelijkbare uitspraken gedaan.

Hoe
Lees ook:
Hoe levert je spaargeld nog wél iets op?

Geld toe op hypotheek

Waar de ECB sinds 2014 een strafrente rekent op geld dat commerciële banken er parkeren, zijn banken in Denemarken - geen euroland - als sinds 2012 de klos. 

Jyske Bank is een van de grotere banken van het land. Onlangs trok de bank al de aandacht door de rente op een tienjarige hypotheek te verlagen naar -0,5 procent. Dat betekent dat huiseigenaren geen hypotheekrente meer aan de bank hoeven te betalen, maar in plaats daarvan maandelijks een extra bedrag aflossen op kosten van de bank.

Eerder maakten de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse ook al plannen bekend voor een negatieve spaarrente voor vermogende klanten.

Een
Lees ook:
Een hypotheek en geld toe, sprookje of haalbaar?