Personal finance

Rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro is verkocht, makelaar baalt van negatieve reacties

19 augustus 2019 19:37 Aangepast: 19 augustus 2019 21:37
Het huis in kwestie. Beeld © Funda / De Graaf

Het rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid dat te koop stond voor 1,45 miljoen euro is onder voorbehoud verkocht. De makelaar baalt van de vele en heftige reacties die het losmaakte bij het publiek.

De woning in Amsterdam-Zuid heeft vier slaapkamers, twee badkamers en een voor- en achtertuin. Het huis, dat 144 vierkante meter is, wordt verkocht voor iets minder dan de vraagprijs. Dat bevestigt de makelaar aan RTL Z na berichtgeving van AD Wonen.

'Bizarre, negatieve reacties' 

Afgelopen week was 'vrij hectisch', vertelt de makelaar. Nadat iemand het huis opmerkte op Funda, reageerden honderden mensen via Twitter of Facebook. Veel van hen spraken van gekte of absurde prijzen. En juist dat is raar, vindt de makelaar, die niet bij naam genoemd wil worden. 

"We hebben bizarre, negatieve reacties gekregen. Mensen die naar ons kantoor bellen of mailen. Ze zijn boos, gefrustreerd. Ik heb dat als heel vervelend ervaren", zegt hij. "Wij doen gewoon ons werk en verkopen een huis." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte op de woningmarkt: rijtjeshuis voor 2 miljoen

'Dit is nou eenmaal zo' 

De makelaar verbaasde zich over de vele reacties die het huis - of meer: de vraagprijs - losmaakte bij mensen. "Waarom maken mensen zich zo druk over iets waar ze niets mee te maken hebben? Zowel ik als collega's van andere kantoren komen dit soort huizen en dit soort prijzen regelmatig tegen. Dat is nou eenmaal zo in dit deel van de stad. Het is een toplocatie in Amsterdam, een internationale hoofdstad."

Volgens de makelaar is er sowieso slechts een klein groepje mensen dat dit kan betalen. Daarom ergerde hij zich aan uitspraken van wethouder Laurens Ivens (SP). "Die vond de prijs 'absurd'", zegt de makelaar. "Ik denk dat hij zich beter bezig kan houden met de onderkant van de markt."

Daar liggen de prijzen verhoudingsgewijs namelijk net zo hoog of hoger, stelt de makelaar. "Denk aan appartementen van 30 vierkante meter die voor 3 of 4 ton worden verkocht. Denk aan de mensen die ver onder het miljoen zoeken. Ik zou me als wethouder ook drukker maken over het feit dat ik zo achterloop als het gaat om de vraag naar woningen in Amsterdam."

Het huis in kwestie. Het huis in kwestie.

Verbazing over 'azijn' 

Het staat, vindt de makelaar, iedereen vrij om een dergelijk huis wel of niet te kopen. "Je hoeft het niet te doen. Vrije prijzen, vrije keuze. En hypothetisch: als mijn buurman zijn huis verkoopt voor drie miljoen, dan kan ik 'm toch alleen maar feliciteren? Het verbaast mij dat er zoveel azijn zit en dat er zo kwaad op wordt gereageerd."

Wat de precieze koopsom is, wil de makelaar niet zeggen. Ook kan hij logischerwijs niets loslaten over de koper van de woning. "Maar als iemand een huis koopt, mag je aannemen dat ze er blij mee zijn", besluit hij.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwbouwhuis weer duurder, maar afkoeling woningmarkt zet door

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van