Personal finance

Dure nazi-Porsche niet verkocht na blunder veilinghuis

19 augustus 2019 11:26 Aangepast: 23 augustus 2019 13:51
De Porsche Type 64, gebouwd in 1939. Beeld © Sotheby's

De veiling van een zeldzame en omstreden Porsche is uitgedraaid op een fiasco door een blunder van het veilinghuis. De veilingmeester noemde bij aanvang van de veiling een verkeerd bedrag dat geboden kon worden, waardoor het hoogste bod uiteindelijk op liefst 70 miljoen dollar uitkwam. 

En dat was ver boven het streefbedrag van zo'n 20 miljoen dollar waar van te voren op gerekend was, meldt Bloomberg. Volgens het persbureau verliep de veiling van het topstuk chaotisch.

De veilingmeester kondigde aan dat de bieding zou starten vanaf 30 miljoen dollar en dat stond ook op het scherm in de zaal. 

Gejuich en boegeroep

Dat zorgde meteen voor gejuich én boegeroep vanuit de zaal, omdat de auto volgens kenners veel minder waard is. Toch liep de prijs hard op, onder luid gejoel van de aanwezigen. Maar op het moment dat er 70 miljoen dollar op de borden stond, kondigde de veilingmeester plotseling aan dat er op dat moment een bod was van 17 miljoen. Dat bedrag werd daarop ook snel getoond op het scherm, vermoedelijk om de eerdere fout recht te zetten. 

Die actie leidde tot veel boosheid in de zaal, sommige aanwezigen gingen zelfs weg. "Wat een oplichting", aldus een boze aanwezige. Een gigantische 'fuck-up', volgens een ander. 

Weer een andere verzamelaar noemde het een mislukte poging een actie van kunstenaar Banksy te kopiëren. Het werk van die straatkunstenaar vernietigde zichzelf plotseling op ingenieuze wijze na het winnende bod.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

James Bond's Aston Martin geveild voor 5,7 miljoen euro

Dat het verkeerde bedrag getoond werd, kwam door een 'misverstand', aldus veilinghuis RM Sotheby's. "Het ongelukkige misverstand werd vervolgens versterkt door de opwinding in de zaal", voegt het bedrijf toe. 

Nazi-race

De auto is nog te koop, meldt de site van het bedrijf. De auto is gebouwd door Ferdinand Porsche, oprichter van het beroemde merk, in hoogst eigen persoon. Porsche was lid van de nationaalsocialistische partij van Adolf Hitler en de SS.

De auto was bedoeld voor een race tussen Berlijn en Rome, om de alliantie tussen de twee fascistische regimes te benadrukken. Technisch gezien is het overigens geen Porsche. De auto is vooral gebouwd met onderdelen van Volkswagen, het huismerk van de nazi's, schrijft The Guardian.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilingen kunstwerken Monet en Van Gogh: zo komt de miljoenenprijs tot stand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van