Ga naar de inhoud
Personal finance

Ook Volksbank zinspeelt op negatieve spaarrente

Het hoofdkantoor van de Volksbank. Beeld © ANP

De spaarders willen het niet, de bank wil het ook niet, maar een negatieve spaarrente kan de Volksbank niet uitsluiten. Dat heeft de topman van de bank, Maurice Oostendorp, gezegd tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. De Volksbank is bekend van merken als SNS, ASN en Regiobank.

Daarmee worden de signalen voor spaarders dat er een reële kans is op negatieve spaarrente, waarbij je moet betalen om je geld bij de bank te mogen stallen, steeds sterker. Eerder al liet ook ING-ceo Ralph Hamers weten dat zijn bank het invoeren van negatieve rente overweegt.

Niets is uitgesloten

Oostendorp zei dat de Volksbank 'intensief' in gesprek wil met de klanten over 'wat de nieuwe renteomgeving betekent' en hoe de bank daar invulling aan zou moeten geven. Wat dat precies betekent bleef overigens vaag.

Op de vraag of de Volksbank daarmee zijn klanten klaar probeert te maken voor negatieve spaarrente antwoordde Oostendorp: "Het is duidelijk dat niemand een negatieve spaarrente wil. Dat willen de spaarders niet, dat willen de banken niet. Maar je kunt nooit iets uitsluiten."

ECB laat rente verder dalen

Daarmee verwees de bankier naar het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Op dit moment moeten banken al betalen aan de ECB om geld daar 's nachts te stallen. Gevolg daarvan is dat ook de rentes voor gewone spaarders sterk zijn gedaald, anders kost het aantrekken van spaargeld banken simpelweg te veel geld.

Maar de vrees is dat de ECB de rentes nog verder zal laten zakken, waardoor ook negatieve spaarrente voor particulieren weer een stap dichterbij komt. Oostendorp wilde daar verder niet publiek een oordeel over vellen: "Het ECB-beleid is een gegeven. De rente is negatief. Het is niet uitgesloten dat de rente verder verlaagd wordt. Daar kan ik van alles van vinden, maar het is een gegeven."

Hamers oordeelde hard

Op dat front is Oostendorp een stuk minder uitgesproken dan Ralph Hamers. De baas van ING oordeelde onlangs juist hard over het beleid van de centrale bank. "Als je nu van beleid verandert, op het moment dat de economische groei vertraagd is door geopolitieke onzekerheden, heb je geen idee of dit in vruchtbare aarde landt", zei Hamers.

Tot nu toe is Triodos Bank de enige bank in Nederland die de spaarrente al op 0 heeft gezet. De meeste andere banken geven spaarders nog een symbolische rente, die vrijwel niets oplevert. ABN Amro en ING geven spaarders nog slechts 0,02 procent rente (20 cent per duizend euro). Rabobank geeft een zuchtje meer: 0,03 procent.

Hoe
Meer van RTL Z
Hoe levert je spaargeld nog wél iets op?