Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Rechter: ook als waterschap niet voor droge voeten zorgt, moet je dokken

16 augustus 2019 14:00
Beeld © ANP

Ook als de boel overstroomt moet je gewoon belasting betalen aan het waterschap. Dat is de uitkomst van rechtszaak die een wanbetaler had aangespannen tegen het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De rechter oordeelde dat de man alsnog moet dokken.

De klagende man woont in een zogenoemd boezemgebied. In zo'n boezem wordt water uit de polder afgevoerd, wat nogal eens zorgt voor schommelingen in het waterpeil. Hij heeft vaak last van wateroverlast en vindt dat het waterschap te weinig doet om dat te voorkomen.

Geen dienst, geen geld

"Hij vindt daarom dat de heffingsambtenaar geen recht heeft op zijn bijdrage. De heffingsambtenaar levert hem immers geen dienst", valt te lezen in het vonnis. Specifiek gaat het de klagende man om de watersysteemheffing, die bedoeld is om de waterkringloop in het gebied te kunnen beheren

Maar de rechter ziet het allemaal een beetje anders. Zij wijst erop dat de regels voorschrijven dat je de belasting moet betalen als je ingezetene bent van het gebied en als je eigenaar bent van een gebouw daar. En dat is allebei het geval.

Gewoon betalen

Bovendien, zo luidt het vonnis, 'de watersysteemheffing is een bestemmingsheffing en geen retributie' (een betaling in ruil voor een verleende dienst. De belasting moet simpelweg uitgegeven worden aan waar die voor bedoeld is. 'Dat gebeurt', aldus de rechter.

De man bracht ook nog in dat andere waterschappen geen systeemheffing opleggen aan mensen in boezemgebieden en dat het daarom onterecht is dat hij die heffing wel moet betalen. Maar helaas, ook dat houdt geen stand.

De wet biedt inderdaad ruimte om de heffing niet op te leggen aan mensen die 'buitendijks' wonen, schrijft de rechtbank, maar dat hoeft niet.  En dus moet de man zijn belastingen gewoon gaan betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van