Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Wie biedt? Tien jaar je geld kwijt voor 0,01 procent rente

15 augustus 2019 18:16
Beeld © Getty

Hoe langer je je geld vastzet bij de bank, hoe meer rente je krijgt. Dat is normaal gesproken hoe het werkt. Maar dit zijn geen normale tijden en dus draait ING de boel om.

Bij de bank krijg je nog maar 0,01 procent rente op een spaardeposito met een looptijd van tien jaar, terwijl je op een normale spaarrekening van ING sinds vandaag 0,02 procent rente krijgt.

Dat is opvallend, want op een spaarrekening kunnen klanten wanneer ze willen hun geld opnemen, terwijl je bij een spaardeposito voor een langere periode niet bij je geld kan, tenzij je een boete betaalt. Tegenover dat ongemak staat een beloning in de vorm van een hogere rente. Normaal gesproken dan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe levert je spaargeld nog wél iets op?

Depositomarkt is concurrerender

"Dit heb ik nog niet eerder gezien", zegt Dirk Gerritsen, universitair docent financiering en financiële markten aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt sinds 2005 hoe spaarders reageren op renteverhogingen en -verlagingen.

Toch heeft hij wel een verklaring voor de huidige situatie. "De rente op spaardeposito's beweegt sneller mee met de marktrente. Terwijl de rente op spaarrekeningen vrij stroperig reageert op veranderingen in de markt." Dat komt volgens Gerritsen doordat de markt voor deposito's gericht is op grotere spaarders, en daardoor concurrerender is dan de markt voor spaarrekeningen.

ING bevestigt in een reactie dat de rentetarieven voor spaarrekeningen op een andere manier worden vastgesteld dan de depositotarieven.

"Spaartarieven zijn variabel, die kunnen wij tussentijds aanpassen. Deze gelden worden op een andere manier belegd dan deposito's, waarbij de rente meer gerelateerd is aan de rente op vastrentende waarden in de markt", aldus een woordvoerder. "We begrijpen dat dit onlogisch voelt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING-klanten woedend na rente-uitspraken topman Hamers

Negatieve rente

Waarom zou je je geld tien jaar lang willen vastzetten tegen 0,01 procent rente? Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat de spaarrente nog veel lager wordt dan die nu is, en wil voorkomen dat je straks moet betalen om geld op de bank te bewaren.

ING ontkent dat het voorsorteert op een negatieve spaarrente voor particuliere klanten. Maar Henriëtte Prast, hoogleraar economie van de Universiteit Tilburg, denkt dat de bank wel degelijk een verdere rentedaling verwacht. "Daar zijn ze serieus op aan het voorsorteren."

Eerder deze maand zei ING-topman Ralph Hamers tijdens een call met analisten al dat hij een negatieve spaarrente overweegt. Volgens Hamers is dat een van de opties die op tafel komen, als de Europese Centrale Bank opnieuw de rentes verlaagt.

Banken moeten nu al betalen voor het geld dat zij 's nachts bij de ECB stallen. Dat maakt het voor hen moeilijk om geld te verdienen aan spaarders. Albert Jellema van Probeleggen vindt het daarom niet zo gek dat ING slechts 0,01 procent rente biedt aan depositohouders. "Ze willen helemaal niet dat mensen hun geld voor langere tijd vastzetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spaargeld opnemen bij ING na rente-uitspraak Hamers 'heeft weinig zin'

Zo lang mogelijk uitstellen

Dirk Schoenmaker, professor banking & finance aan de Erasmus Universiteit, hecht er niet zo veel waarde aan dat de rente op deposito's bij ING nu lager is dan die op de spaarrekening. "Het is natuurlijk ook een verschil van niks."

Volgens hem zijn de lage rentes vooral een teken dat ING - net als de andere Nederlandse banken - aanhikt tegen een negatieve rente. "Zowel de lange als de korte rentes gaan naar het nulpunt, zoveel is duidelijk."

Hoewel er in Duitsland al banken zijn die een negatieve spaarrente hanteren, verwacht Schoenmaker dat Nederlandse banken daar zo lang mogelijk mee zullen wachten. "Die stap zal meer ophef opleveren dan geld. De bank die dat als eerste doet zal marktaandeel verliezen, en dat win je niet zomaar terug. Dan is het dus verstandiger om dat moment nog even uit te stellen", legt hij uit.

Alweer een psychologische grens

Gerritsen denkt daar anders over. "Iedereen heeft het nu over de psychologische grens van de 0 procent. Maar vier jaar geleden stonden de kranten vol met artikelen over de psychologische grens van 1 procent."

In 2015 was de algemene verwachting dat geen enkele bank het zou het aandurven om een spaarrente onder de 1 procent aan te bieden, zegt Gerritsen."Maar toen de eerste bank door die grens ging, zaten binnen no-time alle banken onder de 1 procent. Naar mijn weten heeft dat niet tot extreme verschuivingen van klanten geleid. Maar dat kan natuurlijk anders zijn met de grens van 0 procent", besluit hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore