2020 wordt geen al te best jaar voor onze portemonnee. We gaan er namelijk minder op vooruit dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit de laatste raming van het Centraal Planbureau. Vooral mensen met toch al een laag inkomen krijgen er nauwelijks koopkracht bij, als het kabinet niet ingrijpt.
Er waait inmiddels een gure economische wind vanuit het buitenland, waar onze economie ook last van heeft. De cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) donderdagochtend presenteerde vielen tegen.

Tweedeling tussen arm en rijk
Deze minder draaiende economie voelen we meteen in onze portemonnee. De meeste Nederlanders gaan er volgend jaar 1,2 procent op vooruit. Twee maanden geleden werd nog uitgegaan van 1,4 procent.
Vooral mensen met een laag inkomen worden geraakt door de economische malaise. De laagste inkomensgroep krijgt er volgend jaar maar 0,6 procent bij. Mensen met een hoger inkomen mogen daarentegen in hun handjes wrijven. Hun koopkracht stijgt volgend jaar met 1,4 procent.
Deze cijfers worden door het kabinet gebruikt om nog wat dingen te veranderen in de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het kabinet kan dus nog maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat groepen die er bekaaid vanaf dreigen te komen toch wat extra krijgen.
Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden harder geraakt
Als we de verschillende inkomens loslaten en kijken naar de arbeidspositie, dan zien we dat werkenden er fors meer op vooruit gaan dan mensen met een uitkering en gepensioneerden.
Terwijl werkenden er 1,4 procent bij krijgen in portemonnee, krijgen die andere twee groepen er maar 0,6 procent bij. Dat is minder dan hun koopkrachtgroei dit jaar. Werkenden gaan er volgend jaar juist harder op vooruit dan dit jaar.
Politiek
Dat rijke mensen er harder op vooruit gaan dan arme is een doorn in het oog van de sociaaldemocraten. Kamerlid en woordvoerder Financiën van de PvdA Henk Nijboer laat op Twitter weten dat huurders, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden op achterstand worden gezet.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën reageert positief op de vandaag gepresenteerde cijfers. "Ondanks de onrust in de wereld om ons heen lijkt Nederland zich nu stabiel te houden, zo laat de CPB-raming zien. De economische groei gaat in een lager tempo dan de afgelopen jaren door, de werkloosheid blijft laag en de koopkracht stijgt naar verwachting van het CPB."