Van prijsvechter tot luxe wellnessclub: sportscholen zijn er in verschillende soorten en prijsklasses. Hoe zorg je ervoor dat je fitnessabonnement niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je portemonnee? De prijsstunter is niet altijd de goedkoopste, blijkt uit berekeningen van RTL Z. Een 'duurder' abonnement kan je zelfs tientallen euro's schelen, op jaarbasis.
Veel Nederlanders doen minstens een keer per week aan fitness. De laatste jaren is die groep alleen maar groter geworden. Het CBS telt iets minder dan 2,4 miljoen fitnessende Nederlanders.
Met het aantal fitnessbeoefenaars stijgt ook het aantal sportscholen in ons land, tot meer dan 2000. Het leeuwendeel bestaat uit kleine bedrijven, met een handjevol personeel. Daarnaast zijn er een paar grote ketens, die samen goed zijn voor 15 procent van de markt, volgens het CBS.
Addertjes onder het gras
Maar hoe kies je een sportschool die bij jouw financiële situatie past? De prijsverschillen lijken op het eerste gezicht groot. Al blijken er ook addertjes onder het gras te zitten.
"Voor 9 of 17 euro per maand aan lidmaatschapskosten mag je niet hetzelfde verwachten als voor 40 of 60 euro per maand."
Er zijn grofweg twee grote ketens in Nederland, die relatief goedkope abonnementen aanbieden. Enerzijds is er Basic-Fit, met meer dan 160 vestigingen in Nederland, en daarnaast Fit for Free, met 96 filialen. Bij beide ketens kun je voor nog geen twintig euro per maand sporten.
Bij particuliere sportscholen betaal je geregeld meer dan het dubbele. Volgens branchevereniging NL Actief kost het gemiddelde maandabonnement 42,50 euro.
'Reëel verwachtingspatroon'
Dat prijsverschil zie je terug in wat je krijgt voor je abonnementsgeld. "Wat belangrijk is en blijft is dat consumenten een reëel verwachtingspatroon hebben", laat directeur Ronald Wouters van branchevereniging NL Actief weten.
"Voor 9 of 17 euro per maand aan lidmaatschapskosten mag je niet hetzelfde verwachten als voor 40 of 60 euro per maand", zegt hij. "Dat verschil zit in infrastructuur, faciliteiten, in de kennis en het opleidingsniveau van de instructeurs en in het aanbod."
Abonnement kiezen? Hier moet je op letten:
- Begeleiding nodig?
Bepaal voorafgaand aan het afsluiten van je abonnement of je met hulp van een professionele instructeur wil sporten, of dat een coachingapp voldoende voor je is. Check of dat soort trainingssessies extra kosten met zich meebrengen, of dat het al in je lidmaatschapsgeld zit.
- Alleen sporten of meer?
Wil je alleen sporten, of ook meedoen met groepslessen? Check of je daar extra voor moet betalen. Bij de ene sportschool zijn dergelijke lessen inclusief, bij de ander moet je per les betalen of gaat je contributie omhoog als je lessen wilt volgen. Hetzelfde geldt voor extra's als zwemmen en de sauna.
- Per jaar of maandelijks opzegbaar?
Als je een jaarabonnement afsluit gaat je maandbedrag vaak omlaag. Als je maandelijks wilt kunnen opzeggen, moet je vaak meer betalen. Voor je maandlasten is het dus slim om een abonnement voor een heel jaar te nemen, maar dan moet je wel zeker weten dat je het volhoudt.
Zo moet je bij prijsvechters vaak bijbetalen voor extra diensten, zoals groepslessen en sessies met een personal trainer, waarin een op maat gemaakt trainingsschema wordt opgesteld. En er zijn wel kluisjes, maar je moet zelf een hangslotje meenemen, of die voor een klein bedrag aanschaffen bij de sportschool.
Persoonlijke begeleiding
Vooral sporters die persoonlijke begeleiding nodig hebben, doen er goed aan de kosten eens op een rijtje te zetten. Stuntprijzen klinken misschien verleidelijk, maar zijn niet automatisch de goedkoopste optie.
Wie bijvoorbeeld drie keer per jaar een nieuw trainingsschema wil samenstellen, samen met een personal trainer, kan bij een discounter uiteindelijk meer kwijt zijn dan bij een particuliere sportschool waar die begeleiding inclusief is.
We zetten hieronder de verschillen op een rij:
Tekst gaat verder onder de graphic.
Al zijn er ook op het gebied van personal training (pt) prijsverschillen. "De prijs voor een reguliere pt-sessie ligt rond de 60 euro per uur. Er blijkt een spreiding van een laagste prijs van 40 euro en een hoogste van 100 euro", weet Wouters.
De variatie in het aanbod is dus groot en 'wordt groter', volgens de directeur van NL Actief. "Aan de onderkant ontstaan goedkope, en aan de bovenkant luxe en zorgconcepten", signaleert Wouters. Wie op zijn lijf én portemonnee let kiest zorgvuldig.
Over de prijsvergelijking
Voor deze prijsvergelijking is uitgegaan van de standaardtarieven, zoals vermeld op de website van grote fitnessbedrijven, de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2017) en informatie van branchevereniging NL Actief.
Bij de particuliere sportscholen wisselen de tarieven van relatief goedkoop tot (erg) duur. Het duurste abonnement is gemiddeld 52 euro per maand, het goedkoopste 26 euro. Als standaard is hier gekozen voor het gemiddelde tussen die twee bedragen: 38 euro per maand.
De marge eindigt bij 58 euro per maand, volgens CBS het allerduurste abonnement (bij sportscholen met 10 tot 50 medewerkers). Er kunnen (luxe) sportscholen zijn die meer vragen. Ook zijn er sportscholen die meer inschrijfgeld vragen, de genoemde tarieven zijn ter indicatie.
Prijsvechters hebben geregeld acties, waarbij nieuwe leden bijvoorbeeld geen inschrijfgeld hoeven te betalen, of gedurende enkele maanden geen abonnementskosten hoeven te betalen. Wie gebruik maakt van dergelijke acties kan minder geld kwijt zijn dan getoond in de berekening.