Ga naar de inhoud
Carrière

Werknemer die Chinees spreekt in trek: 'Beter carrièreperspectief'

Beeld © ANP

Een groeiend aantal werkgevers is op zoek naar werknemers die Chinees spreken. Na een stevige dip nam de vraag het afgelopen jaar weer sterk toe.

Dat meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen data. Zonder absolute aantallen te noemen is de vraag de laatste twaalf maanden met bijna 68 procent gestegen bij het bedrijf. De twee jaren daarvoor lieten nog een daling zien (min 21 en min 66 procent).

Ook de vraag naar het kunnen spreken van Japans (28 procent) en de expliciete vraag van werkgevers naar een goede beheersing van het Nederlands (24 procent) nam toe.

Veel sales en servicemedewerkers

Wat betreft Chinees sprekenden is er bij de vacaturesite vooral veel vraag naar sales- en klantenservicemedewerkers. Ook het toenemende toerisme onder Chinezen speelt een rol.

In de top tien van organisaties die op zoek zijn naar werknemers die Chinees spreken, staan onder meer Booking.com, Nike, ICT Group en Mercedes-Benz. De lijst wordt aangevoerd door horlogefabrikant Swatch Group, dat in Nederland een verkooporganisatie heeft van bekende Zwitserse horlogemerken.

Als oorzaak voor de toename van de vraag naar Chinees sprekenden wijst Indeed ook naar investeringen en handelsmissies. "Ons land staat op de derde plek wat betreft Chinese investeringen in Europa en onlangs zijn de economische banden tussen beiden landen, tijdens een handelsmissie, nog verder aangehaald. Dat zien we terug in de cijfers", zegt Sander Poos, directeur Benelux bij Indeed.

Voorbeelden van vacatures voor Chinees sprekenden:
 

  • Mandarijn sprekende Verkoopmedewerker
  • Sales Consultant Chinese
  • Klantenservice Medewerker Native Chinees Mandarijn
  • Chinese editor magazine and website
  • Chinese Mandarin Speaking Telephone Interviewer (B2B project)
  • Marketing Manager for the Chinese Market

'Beter carrièreperspectief'

Ook taalscholen zien meer animo ontstaan van Chinese cursisten. "De motivatie van onze meeste studenten is een beter carrièreperspectief", zegt Jane Zhang van taalinstituut CCN. "Chinees kunnen spreken is definitief een pluspunt op het cv."

Bij CNN zijn de meeste cursisten tussen de 20 en 40 jaar oud. Zij hebben volgens Zhang bij een wekelijkse les van 2 uur ongeveer een jaar nodig om basis Chinees te leren en twee jaar voor het gevorderde niveau. Voor zo'n cursus betaal je tussen de 600 tot 700 euro.

Het gerenommeerde taleninstituut Regina Coeli, ook wel bekend als 'de Nonnen van Vught', ziet ook een toename. "Over het algemeen gaat het bij ons om mensen met een zakelijke insteek", vertelt woordvoerder Monique Coolen.

Cursisten bij hen komen vaak al wat langer in China en willen 'eindelijk zelf iets kunnen zeggen'.

Vertrouwen winnen

Coolen: "De echt zakelijke gesprekken doen ze meestal niet in het Chinees. Maar het gaat vooral om het leggen van sociaal contact en het winnen van vertrouwen".

Regina Coeli geeft daarvoor intensieve individuele taaltrainingen vanaf 859 euro per dag. Veel cursisten gaan 'intern' en overnachten meerdere dagen bij het instituut. Voor het Chinees zijn ongeveer vijf volle dagen nodig om een goede basis te leggen, voegt ze toe.

De moeilijkheidsgraad van Chinees is berucht. Volgens Zhang scheelt het per persoon, maar kost het over het algemeen vooral tijd om de goede uitspraak van de Chinese karakters te onthouden. "Maar aan de andere kant heeft Chinees geen moeilijk grammatica."