Personal finance

Spaarrente hobbelt richting de nul, toch blijven we sparen

12 augustus 2019 14:58 Aangepast: 12 augustus 2019 15:05
Waarom nog sparen? Beeld © Getty

Na ABN Amro verlaagt ook ING Bank de spaarrente naar 0,02 procent. De Rabobank geeft nog een rente van 0,03 procent, maar de laatste jaren houden de drie grote banken elkaar goed in de gaten als het om de spaarrente gaat. De spaarrente kruipt verder richting de nul. Tegelijkertijd neemt de omvang van ons spaargeld toe. 

Volgens de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) bedraagt 'ons' spaargeld in juni 2019 bijna 370 miljard euro. Het gaat dan om alle spaarcenten bij Nederlandse banken. Het geld dat Nederlanders op een buitenlandse rekening hebben staan valt hier buiten. 

Twintig jaar geleden was de spaarrente nog bijna 3 procent

Ter vergelijking: twintig jaar eerder was dat nog zo'n 132 miljard euro. In die twintig jaar is de rente eigenlijk alleen maar gedaald. 

In 1999 was de gemiddelde spaarrente nog bijna 3 procent. Nu schommelt de rente tussen de 0 en 1 procent. Triodos Bank is (vooralsnog) de enige met een spaarrente van 0 procent. ING-topman Ralph Hamers hintte eerder op een negatieve spaarrente, maar zover gaat de bank vandaag in ieder geval nog niet.

Waarom nog sparen?

Waarom sparen Nederlanders dan toch nog? De netto-inleg (het verschil tussen opgenomen en opgepot spaargeld) was in juni 2019 een slordige 1,5 miljard euro. In diezelfde maand in 1999 was dat minder dan 1,4 miljard euro, blijkt uit cijfers van DNB. Ondanks de dalende rente zijn we dus zelfs iets méér gaan sparen. 

Miniatuurvoorbeeld
Boodschappen

Zoveel spaargeld heb je nodig om van de rente een halfje bruin te kunnen betalen

Het antwoord op die vraag is simpel, stellen deskundigen. Er is gewoon geen goed alternatief voor de spaarrekening, vinden economen Erica Verdegaal en Henriëtte Prast. In de sokkenla, of in een kluis? Daar kleven veiligheidsrisico's aan, bijvoorbeeld vanwege mogelijke inbrekers of brand. 

Buffertje

Er zijn wel opties met hogere rendementen dan sparen, zoals beleggen op de beurs of in vastgoed. Maar voor het aanhouden van een buffertje, voor een kapotte wasmachine of auto, is dat minder geschikt. Je wil daarvoor direct bij je spaargeld kunnen. Een paar aandelen verkopen als je auto stuk gaat is dan onpraktisch.

Miniatuurvoorbeeld
Sparen

10 alternatieven voor een spaarrekening

Bovendien heeft de gemiddelde Nederlander niet bijzonder veel spaargeld. Volgens geldvoorlichter Nibud heeft een op de vijf Nederlanders geen spaarrekening. Van wie wel spaart, heeft veertig procent meer dan 5000 euro. De meerderheid heeft dus minder dan dat bedrag. 

Miniatuurvoorbeeld
Rente

Steeds dichter naar 0: ING verlaagt spaarrente naar 0,02 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van