Carrière

Topmannen cashen dankzij transfercarrousel verzekeraars

12 augustus 2019 12:04 Aangepast: 12 augustus 2019 13:32
Lard Friese in 2016 als topman van NN Group. Beeld © ANP

Lard Friese maakt een toptransfer: de ceo van verzekeraar NN Group wordt de baas bij concurrent Aegon. Een mogelijke reden: hij kan er een stuk meer verdienen.

Bij Aegon geldt namelijk niet het bonusplafond dat bij NN Group wel geldt. Bij dat bedrijf mocht Friese maximaal 20 procent van zijn vaste salaris aan bonus krijgen per jaar, bij Aegon kan de bonus veel verder oplopen.

Dat is omdat bij Aegon een groot deel van het personeel buiten Nederland werkt, en dan gelden andere bonusregels dan voor de rest van de Nederlandse financiële instellingen. Als meer dan 75 procent van het personeel van een 'Nederlandse' financiële instelling in het buitenland werkt, mogen er bonussen tot 100 procent van het vaste salaris worden uitgeloofd.

Hogere bonus

Vorig jaar verdiende Friese 1,6 miljoen euro aan vast salaris. Met zijn bonus erbij kwam zijn totale beloning uit op bijna 2 miljoen, blijkt uit het jaarverslag.

En dat is toch ruim 300.000 euro minder dan de 2,35 miljoen die Wynaendts in 2018 toucheerde aan basissalaris en bonus.

Salarissprong Knibbe

De beoogd opvolger van Friese bij NN, David Knibbe, maakt ook een salarissprong. Het is niet bekend wat hij nu verdient omdat dit niet vermeld hoeft te worden in het jaarverslag, maar hij zal er wel op vooruitgaan.

Zijn nieuwe salaris zal 'in lijn zijn' met dat van Friese, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen RTL Z. Hoeveel hij exact gaat verdienen, wil zij niet zeggen. Dat meldt het bedrijf volgend jaar in het jaarverslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman Lard Friese van NN Group naar Aegon, volgt Alex Wynaendts op

Groter bedrijf

Bij zijn oude werkgever had Friese ruim 14.000 werknemers verdeeld over 24 landen, bij Aegon werken wereldwijd in totaal ruim 26.000 mensen in meer dan twintig landen. Ook qua omvang is Aegon de bovenliggende partij, blijkt uit een vergelijking van de belangrijkste cijfers over 2018.

Aegon boekte een onderliggende resultaat van twee miljard euro, onder de streep bleef 744 miljoen over. In totaal kwam er bijna 19 miljard euro aan premies binnen, het bedrijf had eind vorig jaar 316 miljard euro aan beheerd vermogen.

Bij NN Group kwam uit het operationeel resultaat uit op 1,6 miljard, de nettowinst bedroeg 1,1 miljard. Het bedrijf kreeg 13,2 miljard aan premies binnen, en had 246 miljard euro aan vermogen in beheer.

Hoewel Aegon dus aanmerkelijk groter is dan NN, wordt het bedrijf wel lager gewaardeerd. De beurswaarde van Aegon is 8 miljard euro, die van NN is 10,4 miljard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dikke bonussen in de financiële sector? Vooral verzekeraars cashen

Geen ontslagvergoeding

De topmanwissel was eind vorig jaar al aangekondigd door Aegon bij het nieuws dat Wynaendts zou worden herbenoemd. Sinds die tijd is gezocht naar een nieuwe topman en na 'een zorgvuldig selectieproces' is Friese het geworden, laat een woordvoerder van Aegon weten.

Het vertrek van Wynaendts is vrijwillig, na elf jaar onder zijn bewind vinden de raad van commissarissen en de topman het 'een natuurlijk moment' voor een wissel, zegt de woordvoerder. Wynaendts krijgt geen ontslagvergoeding. 

Goedbetaalde adviseur

Maar hij vertrekt niet helemaal met lege handen. Bij zijn herbenoeming in mei werd zijn vaste salaris nog verhoogd tot zo'n 1,32 miljoen euro.

En van dat salaris kan hij ook na het aantreden van opvolger Friese, gepland in maart van volgend jaar, nog even blijven genieten. Wynaendts blijft als adviseur tot eind september 2020 verbonden aan Aegon en krijgt dan zijn salaris gewoon doorbetaald, meldt de Aegon-woordvoerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aegon verhoogt salaris topman Wynaendts opnieuw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van