Zoek je een koopwoning, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Kijk dan in de provincie. Het prijsverschil tussen huizen in de provincie en huizen in de Randstad loopt steeds verder op.
Het verschil in de gemiddelde verkoopprijs tussen de duurste provincie en de goedkoopste is opgelopen tot 175.000 euro, constateert de Rabobank in haar kwartaalbericht. Noord-Holland is het duurst, Groningen de goedkoopste.
Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal van 2019 7,2 procent duurder dan een jaar eerder, aldus de prijsindex van het CBS en het Kadaster. Flevoland lijkt 'last' te hebben van overloop uit de Randstad, hier werden de huizen ruim negen procent duurder. De provincie Groningen zat echter op een prijsstijging van 'slechts' 5,7 procent.
Bekijk hier hoe duur de huizen in jouw provincie zijn:

Amsterdam versus de provincie
Amsterdam is nog altijd de duurste plaats om in te wonen. Een gemiddeld huis in Amsterdam kostte 472.666 euro, in de provincie Groningen was dat 213.320 euro. Rotterdam (284.017 euro) scheelt bijna een ton met Utrecht (378.494 euro). In onze regeringsstad Den Haag kost een huis gemiddeld 319.945 euro. Van de niet-randstedelijke provincies is Brabant het duurste. Daar ben je gemiddeld 306.840 euro kwijt.
Landelijk lag de gemiddelde verkoopprijs rond de 303.000 euro. In Amsterdam is de gemiddelde verkoopprijs dus ongeveer 1,5 keer zo hoog als de nationale gemiddelde verkoopprijs. We zijn echter nog niet op het niveau van landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. "Daar betaal je twee keer zo veel als gemiddeld."
Vier ton voor nieuwbouw
Onze inkomens zijn niet zoveel gestegen als de huizenprijzen. Gecorrigeerd voor inflatie stegen onze inkomens tussen 1995 en 2018 met 18 procent. De huizenprijs steeg gemiddeld met 88 procent in dezelfde periode. Vooral in Noord-Holland is de betaalbaarheid van het wonen daardoor verslechterd in de afgelopen paar jaar. "In 1995 moest je 4,2 jaarinkomens meenemen en nu 8,6," zegt onderzoeker Carola de Groot tegen RTLZ.
Wie een nieuwbouwhuis wil kopen, moet helemaal de portemonnee trekken. Er wordt nog altijd te weinig bijgebouwd en die schaarste drijft de prijs op. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning nadert de vier ton, aldus het kwartaalbericht.
Mogelijk woningtekort door uitspraak Raad van State
De schaarste neemt mogelijk nog toe, omdat de Raad van State recentelijk besloot dat er niet of nauwelijks gebouwd mag worden in natuurgebieden met stikstofgevoelige natuur.
“De uitspraak betekent dat het woningtekort mogelijk sneller oploopt dan gevreesd, wat kan resulteren in een verdere opwaartse druk op de huizenprijzen", aldus de onderzoekers. "Dit effect wordt mogelijk wel afgezwakt doordat we op een gegeven moment aanlopen tegen de grens van wat nog betaalbaar is voor potentiële huizenkopers.”
