Ga naar de inhoud
Heggen en hoosbuien

Je woning en tuin klimaatklaar maken: zo doe je dat (en dit kost het)

Beeld © RTL Z

Van het gas af, zonnepanelen op het dak, isoleren, isoleren, isoleren, o ja, en denk nog even aan de afwatering in de tuin en de bloemen en de bijen. Een bestaande woning verduurzamen kan nog best een klus zijn. Hoe pak je dat aan? In een serie verhalen leggen wij het uit. Deel 3: droge voeten.

Voor het verhaal staat een woning in Utrecht model. Het is gebouwd in 1920 en een paar jaar geleden deels verbouwd. Er zit dubbelglas in, het dak is deels geïsoleerd en als de muren en vloeren zijn aangepakt, wordt het tijd voor zonnepanelen en uiteindelijk moet de woning van het gas af

Het huis heeft een klein stadstuintje van nog geen 12 vierkante meter, grotendeels bedekt met tegels. De regenpijp van het dak van de uitbouw komt in de tuin uit. Er staat maar één plant met wortels in de grond, de rest zit in potten. Is dat wel voldoende?

Van
Duurzaam wonen:
Van het gas af: zo doe je dat (en dit kost het)

Tuin klimaatklaar maken

Eerst even wat feiten, van het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie, een platform voor klimaatadaptatie in Nederland. Dat stelt dat de oppervlakte van alle tuinen in Nederland meer dan tien keer zo groot als het Nationaal Park de Hoge Veluwe. 

Het klimaatbestendig maken van tuinen lijkt iets kleins, stelt het platform, maar veel kleintjes maken één grote. Zeker omdat veel tuinen volgens het platform voor een groot deel betegeld zijn en dat heeft nadelige gevolgen voor hitte, wateroverlast, droogte en biodiversiteit.

Afgelopen juni kwam het met het rapport 'Door de tegels de tuin niet meer zien' vol tips en lokale initiatieven.

Zonnepanelen
Duurzaam wonen:
Zonnepanelen aanleggen: zo doe je dat (en dit kost het)

Tegels en waterton

Onttegelen dus zodat regenwater na een hevige bui niet blijft staan en de kans op overlast in bijvoorbeeld je kelder ook minder is. Maar je kan meer doen,  en dat is het regenwater van het riool afkoppelen. Zo kan het gewoon in de grond weglopen of in een vijver.

Energie-deskundige Peter Grootjans raadt bij het voorbeeldhuis aan om de regenpijp korter te maken en water dan op te vangen in een regenton. Daarmee kun je de planten in de tuin water geven en zit de ton vol, dan laat je het water wegstromen in de grond. 

Groendak met sedum

Woningen met een plat dak of een uitbouw op een plat dak kunnen nog iets doen, namelijk het dak vergroenen. Er zijn tal van bedrijven die dit kunnen doen zodat de opname van water door de planten optimaal is. Een groendak kan 15 tot 45 liter per vierkante meter bergen, afhankelijk van het soort planten.   

Volgens energiedeskundige Luc Schyns heeft een dak vol sedum, vetplanten die goed tegen de hitte en de droogte kunnen, allerlei voordelen zoals een isolerende werking. "In de zomer blijft bijvoorbeeld het koeler in huis." En de planten, afhankelijk van het soort, kunnen insecten, slakken en vogels aantrekken. 

De kosten: voor een dak van 30 m2 ben je ongeveer tweeduizend euro kwijt. Met name in de grote steden kun je subsidie krijgen van de gemeente. In Amsterdam krijg je bijvoorbeeld tot 50 procent van de kosten terug, in Utrecht 25 tot 50 procent tot een maximum van 20.000 euro per aanvraag.

Je
Duurzaam wonen:
Je woning isoleren: zo doe je dat (en dit kost het)