Ga naar de inhoud
Personal finance

Barbecueworst, karbonaadje en spek worden duurder door varkenspest

Meesterslager Wouter van de Veen moet meer betalen voor varkensvlees. Beeld © Wouter van de Veen

Aankomend jaar zullen we bij de slager of supermarkt meer moeten betalen voor varkensvlees. Dat komt door de Afrikaanse varkenspest die vooral in Azië dood en verderf zaait. "Als de honger vanuit China op gang komt, dan wordt het vlees hier ook duurder."

"In een half jaar tijd zijn we 50 tot 60 cent meer per kilo gaan betalen", zegt meesterslager Wouter van de Veen die slagerijen heeft in Ederveen en Renswoude. Van de Veen berekent die hogere prijs nog niet door aan zijn klanten. "Maar als die prijsstijging structureel wordt, kan ik niet anders", zegt hij.

Miljoenen varkens geruimd

De prijsstijging komt door het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest. "Het is een drama wat zich in China afspeelt", zegt Dé van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. In tientallen landen is de Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Vooral China, veruit het grootste varkensvlees producerende land, is hard getroffen.

Om de zeer besmettelijke en dodelijke ziekte uit te roeien zijn miljoenen varkens geruimd. Van de totale afname van de productie in China zijn alleen schattingen. Op basis van de huidige situatie is de verwachting dat de productie in China in 2019 tussen de 25 en 30 procent zal dalen ten opzichte van 2018, bericht Rabobank in een recente update.

Karbonaadje duurder

"Het betekent een ontwrichting van de wereldmarkt", stelt Van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Dat wil niet zeggen dat ons karbonaadje plotsklaps twee keer zo duur wordt, maar dat de prijs omhoog gaat is onontkoombaar, volgens Van de Riet.

Omdat het aanbod van varkensvlees drastisch is gedaald, gaat de prijs omhoog. Dat is goed nieuws voor varkensboeren die dus meer geld krijgen voor hun product, maar minder goed nieuws voor slachterijen en vleesverwerkers die het vlees duurder moeten inkopen.

Wat kun je met een varken doen?

Van een varkenskarkas komen 180 producten af, meldt COV. Naast de bekende vleeswaren als karbonade, hamlapje en varkenshaas worden bijvoorbeeld ook de oren en organen gegeten. Niet in zozeer Nederland, maar in Azië wel.

Ook de botten en het bloed worden verwerkt. Dat zijn grondstoffen voor papier, lijm of medicijnen. De huid wordt gebruikt voor schoenen en tassen. En het vet wordt verwerkt in zeepproducten.

Vlees is heel belangrijk

De vleesverwerkers willen de hogere inkoopprijs doorberekenen aan slagerijen en supermarkten. Maar supermarkten zijn machtig en willen daar niet in mee. Vaak zijn er ook leveringscontracten waarin een vaste prijs staat.

Vlees is een heel belangrijk product voor supermarkten, zegt Robert Hoste Econoom Varkensproductie bij Wageningen Economic Research. "Supermarkten willen consumenten niet onrustig maken met een prijsstijging." Toch is een prijsstijging in de supermarkt onvermijdelijk, zegt Hoste.

Prijsstijgingen

Nu is de prijsstijging nog beperkt. "Boeren ontvangen 20 tot 30 cent per kilo vlees meer. Dat maakt voor die boer veel uit, maar voor de consument niet. Die betaalt op jaarbasis 7 euro meer. Daar eet niemand een worstje minder om", aldus René Veldman van Rabobank.

Maar de varkenspest kan nog jaren duren, verwacht Veldman. De productie blijft voorlopig dus laag en dat heeft gevolgen voor de hele sector en uiteindelijk ook voor de consument.

Minder biggen geboren

De productie van varkensvlees zal aankomende tijd zelfs verder afnemen. Door de uitbraak van de varkenspest brengen Aziatische boeren hun zeugen naar de slacht. Dit leidt ertoe dat er veel minder biggen geboren zullen worden, legt Hoste van de WUR uit.

De schaarste in Azië wordt dus alleen maar groter. "Als de honger vanuit China op gang komt, dan wordt het vlees hier ook duurder. Vanuit China ontstaat dan een enorme zuigkracht." Met hoeveel de prijzen gaan stijgen, kan Hoste niet zeggen. Ook Veldman van Rabobank en Van de Riet van COV wagen zich niet aan voorspellingen.

Minder marge

Meesterslager Wouter van de Veen houdt het hoofd ondertussen koel. "Mijn marge is nu minder, maar dat hoort erbij. Dit is ondernemerschap. Pas als ik echt niet anders kan, verhoog ik mijn prijzen."