Ga naar de inhoud
Carrière

Tekort aan brugwachters na aanbesteding: '85 procent collega's is weg'

De Krommeniebrug.

Door een tekort aan brugwachters moeten schippers deze zomer langer wachten tot de brug open is.

Noodgedwongen rijden sommige bewakers van sluizen en bruggen van de ene naar de andere locatie.  Normaal gaat bijvoorbeeld de Krommeniebrug bij Zaanstad elk half uur open naar nu niet. Op de meeste dagen is er geen brugwachter te bekennen.

De provincie heeft de bediening van de bruggen twee jaar geleden uitbesteed aan een extern bedrijf, maar dat bedrijf kan niet voldoende brugwachters vinden. En laat dát nou precies zijn, waar twee jaar geleden al voor werd gewaarschuwd.

Middeleeuwse voorwaarden

"Voor mij is dit totaal geen verrassing," zegt brugwachter Jolanda Wiersma. "Dit hadden we twee jaar geleden al voorspeld." Jolanda's werkgever werd ingeruild voor Trigion, dat de bruggen veel goedkoper beloofde te bedienen.

Jolanda mócht mee, maar haar loon zou dan met 25 procent dalen. Ook de voorwaarden waren véél slechter. ‘Middeleeuws’, noemde arbeidsjurist Mieke den Hollander het contract destijds.  

Jolanda weigerde over te stappen naar de nieuwe bruggenbeheerder, en zij bleek niet de enige. "Ik schat dat 85 procent van m’n collega’s dat niet hebben gedaan." 

Provincie
Lees ook:
Provincie laat brugwachters 'middeleeuws' wurgcontract tekenen

Veelal onervaren, kort getrainde, brugwachters namen de bediening over. Mede daardoor ging het in 2017 al eens goed mis. Bij een brug in Amstelveen viel een auto over de rand van de ophaalbrug. Veel nieuwelingen liepen alsnog weg waardoor er nu te weinig brugwachters over zijn om alle bruggen te bedienen.

Voor pleziervaart is dat vervelend, maar die schippers zijn slechts op vakantie. Voor binnenvaartschippers die hun lading op tijd moeten afleveren, kan de strop oplopen tot 1000 euro per dag. "Wij zijn kwaad omdat wij overheid hier in 2017 al voor gewaarschuwd hebben," zegt Jos Hilberding van vakbond Nautilus.

Boetes wegens wanprestatie

De provincie gaf de bruggenbeheerder inmiddels al 2 boetes wegens wanprestatie. De vakbond is er nu klaar mee. "Wij eisen van de provincie dat zij het contract beëindigen en dat vervolgens een partij het werk krijgt die het wel kan doen. Met goed opgeleide, getrainde mensen, tegen fatsoenlijke loon- en arbeidsvoorwaarden." 

RTL vroeg Trigion om een reactie, maar die verwijst door naar de provincie. De provincie laat weten 'alle juridische mogelijkheden te bestuderen'.