Personal finance

450.000 Nederlanders laten onnodig zorgtoeslag liggen

07 augustus 2019 12:09 Aangepast: 07 augustus 2019 12:17
Een man loopt een ziekenhuis binnen. Beeld © ANP

Honderdduizenden huishoudens met recht op zorgtoeslag hebben daar vorig jaar geen aanvraag voor gedaan. Volgens een analyse van vergelijkingswebsite Independer lieten we daardoor gezamenlijk 100 miljoen euro liggen.

Het goede nieuws is dat het nog niet te laat is om alsnog je geld terug te vragen van de fiscus. Tot 1 september kun je nog zorgtoeslag aanvragen over het jaar 2018.

Flinke bedragen

Als je dat onterecht nog niet had gedaan, kan het een flinke smak geld schelen. Maximaal 1128 euro per persoon per jaar, voor mensen met de laagste inkomens. Tot een inkomen van 29.500 euro heb je recht op zorgtoeslag (hoewel het dan nog maar 2 euro per maand is). Voor stellen geldt dat ze recht hebben op toeslag als ze samen minder verdienen dan 37.500 euro.

Volgens Independer laten mensen vaak geld liggen omdat ze vrezen dat ze later weer geld terug moeten betalen. Die vrees is niet per se ongegrond: als je vooraf zorgtoeslag aanvraagt en meer gaat verdienen dat jaar, dan is de kans groot dat je (een deel) weer moet terugbetalen.

Achteraf geen risico

Juist mensen die de toeslag het best kunnen gebruiken lopen daardoor geld mis, concludeert Independer. Uit eerder onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat 14 procent van de mensen met lagere inkomens geen gebruik maakt van hun recht op toeslag.

Als mensen alsnog hun zorgtoeslag voor vorig jaar aanvragen, lopen ze geen risico dat ze later weer geld moeten terugbetalen. Zij weten immers precies wat ze een jaar eerder hebben verdiend.

Ook interessant voor hogere inkomens

Voor de hogere inkomens geldt juist dat mensen geregeld geen zorgtoeslag aanvragen omdat ze denken er sowieso niet voor in aanmerking te komen. Maar ook dat is niet altijd waar.

Daarvoor geldt eigenlijk het omgekeerde. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld minder werken gedurende het jaar, waardoor hun jaarinkomen uiteindelijk onder de toeslaggrens uitkomt. Ook in dat geval heb je, met terugwerkende kracht, gewoon recht op zorgtoeslag.

Aftrekposten

Belangrijk om te bedenken is dat de Belastingdienst niet gewoon rekent met je bruto inkomen, je mag daar namelijk je aftrekposten nog vanaf trekken. Independer noemt als voorbeeld mensen die hun hypotheek oversluiten en een boeterente moeten betalen. Die bankboete is aftrekbaar en daardoor kun je dus zomaar weer in aanmerking komen voor toeslag.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer aftrekposten. Denk aan de hypotheekrenteaftrek, studiekosten, zorgkosten en eenmalige kosten voor het kopen van het huis, zoals notariskosten.

Het alsnog aanvragen van toeslag kan dus nog tot 1 september. Daarvoor moet je inloggen met DigiD op de toeslagensite van de Belastingdienst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van