Ga naar de inhoud
Personal finance

Omslag op de arbeidsmarkt: werkgevers jagen minder op verse krachten

Een werkzoekende in gesprek met een adviseur van het UWV. Beeld © ANP

De economie groeit al jaren en het aantal openstaande vacatures ligt op een recordniveau, maar de eerste signalen dat de arbeidsmarkt afkoelt zijn er. De concurrentie neemt toe en headhunters doen nog wel hun best om nieuwe krachten binnen te halen, maar het enthousiasme om dat te doen is tanende.

Dat blijkt uit een analyse van Intelligence Group, een onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in arbeidsmarktgegevens. Het bedrijf rapporteert een 'omslag op de arbeidsmarkt'

Dat ziet het bedrijf onder meer aan de zogenaamde sourcingsdruk, een belangrijke graadmeter om de arbeidsmarkt te peilen. Hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe hoger de sourcingsdruk: een percentage dat uitdrukt hoe vaak hr-personeel en headhunters iemand benaderen om van baan te switchen.

Schaarse beroepen

In het afgelopen kwartaal stagneerde het aantal mensen dat intensief benaderd werd ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. De groep mensen die vergeefs op een belletje of contactverzoek zaten te wachten is juist groter geworden.

Alleen écht schaarse en gewilde beroepen (ict'ers, ingenieurs en consultants) worden nog regelmatig benaderd: de helft van hen minimaal een keer per maand.

Minder vaste contracten

Maar er is nog lang geen reden tot paniek. Er staan namelijk 1,2 miljoen vacatures open, meer dan ooit. En de werkloosheid ligt op een historisch laag niveau, rond de 300.000. Wel nam het aantal werklozen de afgelopen maanden iets toe.

Meer
Lees ook:
Meer vacatures, minder werklozen: spanning arbeidsmarkt naar hoogtepunt

Het grote aantal vacatures zorgt er ook voor dat meer mensen zich melden op de arbeidsmarkt, in de hoop een baan te vinden. In het tweede kwartaal kwamen er 61.000 extra werkzoekenden bij. Hierdoor hoeven werkgevers minder moeite te doen om reacties op hun vacatures te krijgen. 

Omdat de jacht op personeel minder fanatiek gevoerd wordt, zijn werkgevers ook minder scheutig met het uitdelen van vaste contracten. Een lichtpuntje is wel dat werknemers die een flexibel contract hadden vaker een vast contract krijgen dan in de eerste drie maanden van het jaar.

Zo
Lees ook:
Zo krijg je de beste werknemers en zorg je ervoor dat ze niet weglopen